Babyboomers

Onze gewaardeerde gastauteur Wallie gaat over enkele dagen officieel met pensioen, vandaar deze voor hem actuele bijdrage.

Er is geen moedertje lief aan te doen, dit jaar gaan de eerste babyboomers met pensioen. In de media worden ze vaak afgeschilderd als de gouden generatie van geld, genot en geluk. Is dit echt zo, of ligt het allemaal wat genuanceerder? Mijn generatie, de babyboomers, ofwel de groep mensen die tussen 1945 en 1955 het levenslicht zag, hebben altijd alles mee gehad. Ze groeiden op in een periode van wederopbouw en idealisme, in een samenleving die steeds welvarender werd. De banen lagen voor het oprapen en ze groeiden door in hoge salarisschalen. Voor een appel en een ei kochten ze de mooiste huizen. Dankzij riante prepensioenregelingen en gouden handdrukken verlieten velen ook nog eens vroegtijdig het arbeidsproces…

Dit is het imago van de babyboomers zoals het vaak wordt geschetst. Ook wordt vaak benadrukt dat de huidige jongeren de babyboomers vooral zien als een welvarende groep die over hun rug een luxe oude dag tegemoet gaat en als dank mogen ze ook nog de kosten van de vergrijzing betalen. Waar komt deze beeldvorming vandaan?

De socioloog Henk Becker schrijft in zijn boek ‘Generaties, geluksvogels en pechvogels’ daar zinnige dingen over. Het stereotype negatieve imago dat aan de babyboomers kleeft is niet helemaal realistisch. Interessant hierbij is het vorig jaar verschenen rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau waaruit blijkt dat het beeld dat babyboomers meer dan andere generaties zouden profiteren onjuist is. Een andere opvallende conclusie is dat mensen die tussen 1946 en 1948 geboren zijn meer aan de overheid hebben betaald dan ontvangen. Op basis van toekomstige ontwikkelingen blijken degenen die zijn geboren tussen 1960 en 1990 het meeste profijt van de overheid te hebben. Maar hoe komt het nu dat het imago van de babyboomers overwegend negatief blijft?

Bron: bol.com

Becker schrijft daarover dat dat vooral te maken heeft met de manier waarop in de media het maatschappelijk debat wordt gevoerd. Het ongenuanceerde beeld tast de solidariteit tussen jong en oud aan. Als we niet uitkijken komen jongere generaties straks in opstand tegen de babyboomers die zij als ‘grijze’ profiteurs zien.

Goed nieuws is dat de Europese Commissie het jaar 2012 heeft uitgeroepen tot ‘The European Year of Active Ageing’. Met dit programma zullen ouderen o.a. worden gestimuleerd vrijwilligerswerk te gaan doen of later met pensioen te gaan. ‘Stille’ reserves om bijvoorbeeld het tekort aan kenniswerkers of problemen in het onderwijs helpen oplossen. Dat hoeft niet per definitie te betekenen dat leraren voor de klas blijven staan maar bijvoorbeeld virtueel onderwijs op afstand te geven. Laat politieagenten, brandweerlieden of defensiemedewerkers, rondleidingen geven of in de beveiliging werken. Van die mogelijkheden wordt nog veel te weinig gebruik gemaakt.

Advertenties

4 gedachtes over “Babyboomers

 1. Goed initiatief van de Europese Commissie om vrijwilligerswerk te stimuleren. Hoe heet het rapport van het SCP trouwens?
  Betekent de aanstaande pensionering dat er meer bijdragen volgen als gastauteur? We kunnen dit natuurlijk aantekenen als ‘vrijwilligerswerk’ ;)

  1. Enigszins verlaat:
   1. Rapport heet: ‘Wisseling van de wacht: generaties in Nederland’
   2. Vrijwilligerswerk beschouw ik niet als vrijblijvend dus goed nadenken voor je ergens ja tegen zegt.
   Ad hoc klusjes, zoals een gastbijdrage houdt de bovenkamer fris dus is het antwoord: misschien of ja (tenminste als het door de ballotage komt).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s