Dubbelgangers (6): Orlando Figes en Frank de Grave

Momenteel is de succesvolle serie ‘In europa’ van Geert Mak op de buis in herhaling. In 35 afleveringen reist de VPRO in het voetspoor van Mak door het Europa van de vorige eeuw. Per aflevering staan een locatie en een jaar centraal. De boeiende reeks wisselt geschiedenisfeiten af met meeslepende verhalen van ooggetuigen. Uiteraard ontbreekt de onvermijdelijke expert ook niet. In afleveringen over Rusland gaat de VPRO niet over één nacht ijs om een fatsoenlijke deskundige erbij te halen. Het betreft hier Orlando Figes, een bekende en meermaals onderscheiden Britse historicus.

Figes (1959) studeerde geschiedenis te Cambridge en was er van 1987 tot 1999 hoogleraar. Vanaf 1999 is hij professor op het Birkbeck College aan de Universiteit van Londen. Hij schreef over de Russische revolutie en zijn laatste uitgave handelt over de Krimoorlog. Een tijdje terug raakte Figes in opspraak: er werd onthuld dat hij op amazon.com onder schuilnamen boeken van collega-historici had afgekraakt. Maar wat verder aan Figes opvalt – mits hij zijn bril ophoudt-, is de behoorlijke gelijkenis met oud-minister Frank de Grave.

De vier jaar oudere De Grave kennen we natuurlijk allemaal als minister van defensie in het tweede kabinet Kok. De vaak goedlachse en toegankelijke VVD-er kreeg in die periode de maken met de forse naweeën van het Srebrenica-drama. Na een kortstondige flirt met de DSB-bank in 2009 is De Grave tegenwoordig voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten. Minder politiek ingewijden zullen hem zich eerder herinneren van het programma ‘Kopspijkers’ waarin Owen Schumacher hem destijds persifleerde als een zeer kleine, limonadedrinkende nono met de vaste, niet al te overtuigende uitspraak:  ‘Nobody fucks with Frank de Grave’.

Orlando Figes
Frank de Grave
Advertenties

Een gedachte over “Dubbelgangers (6): Orlando Figes en Frank de Grave

  1. Naar het schijnt is Frankie 2 maanden bij de schuldfabriek DSB werkzaam geweest. Ter verdediging van De Grave: Hij is blijkbaar door Scheringa ontslagen omdat hij volledige inzage in de boeken eiste. Hebben ze hem toch een oor aangenaaid.

    Knap om Orlando en Frankie te linken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s