Kleine Dingen (+++½)

Als verlaat verjaardagscadeau van de secretaris kreeg de Voorzitter een boekje van de schrijver Nico Dijkshoorn; ‘Kleine Dingen’.
Na een weekje was het al uit. Dat is al één pluspunt van het boekje, het leest als een trein (en ook prima in de trein).

Kleine dingen kent iedereen natuurlijk. Je rijdt langs een afvalbak op je fiets met een appelklokhuis en je gooit precies raak. Of je wilt je fietsband plakken en er is nog net een plakkertje over in de reparatiekit. Dijkshoorn schrijft ook over die dingen. Waarom heeft niemand meer de geur van draadjesvlees in zijn jas in de tram? Of over hoe hij in Griekenland in een restaurant steeds denkt dat hij door Andy Kaufman bediend wordt (en zelfs met hem op de foto gaat). En over het nut van een transparante broodrooster (die heeft geen nut inderdaad).

Het mooiste verhaal vond ik als Lou Reed fan wel zijn ontmoeting met de man wiens gezichtsspieren van alle middeleninname niet meer werken. Jaren geleden tijdens een saaie persconferentie zegt Dijkshoorn: ‘Lou, the thing you ordered is ready.’ Waarop Lou zegt: ‘Ah wonderful. Excuse me.’ Reed en Dijkshoorn lopen samen naar buiten. Een vriendschap ontstaat en die bestaat er uit dat Reed elk jaar in januari naar Nederland komt. Samen rijden ze dan naar Verkeerspark Assen om daar een paar uur door te brengen …

Lees meer in het boek zou ik zeggen maar deze verhalen zijn om te smullen. De sectie over dieren middenin het boek slaan bij mij minder aan maar dat is persoonlijk.
Een mooi cadeau waarin maar weer ‘ns wordt aangetoond dat het belangrijk is om bij de kleine dingen in het leven stil te staan.

(Afbeelding: Uitgeverij Contact)

Advertenties

4 gedachtes over “Kleine Dingen (+++½)

  1. Mooie bijdrage, Voorzitter en dan te bedenken dat in tijden van economische crisis het geruststellend is dat de kleine dingen die toch belangrijk zijn in het leven, geen geld kosten.

    Iets voor de Grieken? But who the hell is …
    Andy Kaufman?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s