Eighties-nostalgie (XIV) – Level 42

Er is een kleine groep artiesten en bands die door hun invloed en populariteit samen als het ware de ‘eighties’ hebben gedragen. Uiteraard horen Madonna, Prince, Michael Jackson en ook de Dire Straits hierbij. De band die nog wel eens vergeten wordt -of is het onderschatting?- , is Level 42, ofschoon de Britse formatie in dit rijtje in tweede instantie zeker genoemd mag worden. Level 42 is niet een popgroep waar je na één nummer direct idolaat van wordt, maar zet hun oeuvre bij elkaar en je komt tot de conclusie dat ze een heel aardige en kwalitatief goede reeks hits hebben neergezet.

Level 42’s muzikale dadendrang omvat het hele decennium: in 1980 werd de band opgericht door Mark King, Mike Lindup en de broers Phil en Rowland Gold. Een jaar later al volgt de eerste hit: ‘Love games’ (5e plaats in de top ’40). In die periode leunt Level 42 op zijn geraffineerde jazzfunksound, maar op de volgende albums verschuift de focus naar mainstream popmuziek. Midden jaren ’80 rijgt men de successen aaneen: nummers als ‘Hot water’, ‘Lessons in love’ and ‘Running in the family’ bestormen de hoogste regionen van de hitlijsten. De broertjes Gould hebben in die tijd de band al verlaten en worden vervangen door wisselende muzikanten. De eerste fricties dienen zich aan, hetgeen uiteindelijk tot het einde van de groep leidt in 1994.

Level 42 heeft het altijd moeten hebben van een continu goed niveau zonder echte uitschieters. Ook de leden zelf moesten het niet hebben van hun woest knappe uiterlijk of extravagante uitstraling. Toch bood de band een tweetal aansprekende kwaliteiten: frontman Mark King wordt nog steeds beschouwd als één van de beste basgitaristen ter wereld, mede befaamd om zijn left hand slap. Daarnaast heeft de innemende toetsenist Mike Lindup een mooie kopstem die uitblinkt op onder andere ‘Something about you’, maar ook zeer goed past in combinatie met King.

Kortom: Level 42 verdient een substantieel plekje in de pophistorie. Overigens zijn ze momenteel op tournee vanwege hun 30-jarig jubileum. Zou Mark King na al die jaren geen RSI-hand hebben gekregen?

Advertenties

Een gedachte over “Eighties-nostalgie (XIV) – Level 42

  1. Dialoog met Mark King:
    ‘Wat is er met jou aan de (left) hand?’
    ‘Ik heb weer eens ruzie met een lid van de band’.

    Verder goeie band, mooie techniek, misschien een beetje eentonig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s