Leuke (kinder)hobby: strijkkralen

Gisteren is in regio Zuid de vakantie begonnen voor de kinderen. Hartstikke leuk voor ze natuurlijk, maar als ouder krijg je het er op onderwijsloze dagen niet minder druk van. Gelukkig zijn er vriendjes en vriendinnetjes in de buurt, zodat ze elkaar kunnen vermaken – zeker bij mooi weer. Desalniettemin blijven er momenten waarop ze zichzelf binnen zullen moeten amuseren. Als computer en TV verboden terrein zijn, is het zoeken naar een adequate activiteit. In huize secretaris is er eentje die met kop en schouders prevaleert: strijkkralen.

Strijkkralen is een kruising tussen kunstzinnigheid, noeste arbeid, gepuzzel en accuratesse. Benodigd zijn een grote pot of zakjes met verschillende kleuren strijkkralen, legplankjes en een aantal uitdagende voorbeelden. Op internet zijn deze uiteraard ook te vinden. De opdracht vervolgens is simpel, doch niet in een mum van tijd volbracht: de kraaltjes moeten zeer secuur volgens het voorbeeldpatroon in het plankje worden gestoken. Vanzelfsprekend kan men ook een andere benaderingswijze kiezen: laat het kind zelf frank en vrij een kleurrijke creatie maken.

Foto: T.Klijn

De oudste twee nakomelingen van de secretaris hebben zo hun eigen specialiteiten. Dochterlief wijdt zich vooral aan met rose en paars bedekte hartjes; haar broer is aan een imponerende reeks voertuigen bezig. Daarnaast mogen de mondiale vlaggen zich in zijn grote belangstelling heugen. Naast zijn oog-hand coördinatie wordt zo ook zijn topografische kennis opgevijzeld. Hierboven ziet u de Britse en Zwitserse vlag het bijzondere vaandel van Nepal omringen.

Denk overigens niet dat u als ouder tijdens het strijkkralen rustig kunt gaan zitten suffen. Bij grote en ingewikkelde patronen is meekijken naar de exacte positie van de kleuren zeker niet overbodig. Tevens wil het nog wel eens voorkomen dat een zenuwachtige ledemaat het werkje deels ruïneert. In de praktijk betekent dit vaak dat de aanwezige volwassene vriendelijk doch met klem wordt verzocht alras de benodigde herstelwerkzaamheden te verrichten. Een minder acute maar langdurige hand- en spandienst bestaat uit het sorteren van alle kleuren uit de basispot die bij de secretaris uit maar liefst 15.000 kraaltjes bestaat.
 
Last but not least moet de creatie via het strijkijzer geëgaliseerd worden tot het ultieme resultaat (een techniek die de secretaris graag aan zijn eega overlaat): een vrolijk strijkkralenwerkje dat ergens in huis gestald kan worden. Een ander idee is om het aan een familielid cadeau te schenken; zo dient één exemplaar momenteel als onderzetter ergens op een universiteit in Barcelona!

3 gedachtes over “Leuke (kinder)hobby: strijkkralen

  1. Een tweede exemplaar van strijkkralen bevindt zich in Madrid ook op een bureau.
    En verder ben ik zelf verblijd met een mooi hartje en een vierkant tableautje, waarin Oma staat. Ze hebben een mooi plaatsje gekregen op mijn dressoir.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s