Creatief met…hardlopen

De beschermheer manifesteert zich sinds de Nutferentie overduidelijk als goeroe in spé op het gebied van creativiteit. De secretaris aanschouwt deze persoonlijke ontwikkeling met een mix van nieuwsgierigheid en bewondering. Hij beschouwt zichzelf verre van vindingrijk: hij is meer de man van de coördinatie en inlevingsvermogen die de nadruk legt op een goede procesgang en structuren.

Toch onderneemt de secretaris activiteiten die zijn creativiteit zouden moeten verhogen, zo las hij onlangs in de nieuwsbrief van Runners World. De titel luidde gevat: ‘Een looptraining is het uitgelezen moment om de ramen van je bovenkamer eens flink tegen elkaar open te zetten’. Het hardloopblad stelt dat tijdens het lopen een loden last van je af valt. Problemen worden gerangschikt naar relevantie. Emoties als agressie, onrust of angst worden minder heftig, de oplossingen voor problemen realistischer.

Deze procedees sluiten aan bij de reden waarom sommige mensen gaan hardlopen: ze willen hun hoofd leegmaken. Van een duurloop verbetert je humeur; je leervermogen wordt groter; en je bent beter opgewassen tegen rampspoed. Runners World verklaart dat na een paar minuten lopen het lichaam overschakelt op de automatische piloot. De monotonie van je loopbeweging brengt je prefrontale cortex (de voorhersenen) tot rust. Dit deel van het brein zorgt ervoor dat je logisch kunt nadenken. Net als in de laatste minuten voordat je in slaap valt, is er ruimte voor intuïtieve en creatieve denkprocessen. Zo kun je een probleem vanuit diverse invalshoeken benaderen en soms zelf oplossen.

Bron: weerkamp.net

Interessante (en bewezen? er stond helaas geen bron bij) theorie. Deze hypothese zou als de opvolger beschouwd kunnen worden van de jarenlang geponeerde stelling dat door het hardlopen er ‘gelukshormonen’ (serotoninen en endorfinen) vrijkomen die zorgen voor een geestelijke oppepper. De laatste tijd raakt deze zogenaamde ‘runners high’-assumptie uit de gratie, aangezien blijkt dat deze stofjes de hersenen niet zouden bereiken.

Hoe dan ook, de secretaris voelt zich meestal prima na een rondje hardlopen. Trots dat je ondanks je lamlendigheid toch gegaan bent, een excuus binnen om excessief te gaan snoepen en een gevoel van fitheid, waarmee je weer de wereld (lees: de kinderen) aankunt. En inderdaad, soms zijn bepaalde zorgen of problemen gereduceerd; de link naar de in het artikel geopperde intuïtieve en creatieve denkprocessen is hiermee gelegd. Wellicht moet de secretaris eens de proef op de som nemen door voorafgaand aan een werkdag te gaan hardlopen om vervolgens aan collegae te vragen of hen iets opviel die dag. Hopelijk is dat dan meer dan een rooie kop…..

Advertenties

3 gedachtes over “Creatief met…hardlopen

  1. De gedachte dat je zelf niet creatief bent is een mental block. Een saboteur die je uit moet leren schakelen. Daarbij: je hebt geluk, want inlevingsvermogen is 1 van de 6 grote sleutelvaardigheden voor een creatief brein!
    Overigens is er natuurlijk 1 activiteit beter dan hardlopen voor bovengenoemde effecten, vooral omdat het minder blessures veroorzaakt: fietsen.

  2. Het geheim van creativiteit is, weten hoe men zijn bronnen moet verbergen (Albert Einstein). Bovendien creativiteit is voor een klein deel creëren en voor een groot deel selecteren, heb ik weleens gehoord. Gezien de positieve effecten van hardlopen op de gezondheid (fietsen duurt zoveel langer) zijn ‘hardlopers geen doodlopers’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s