Geocaching in Midden-Brabant: de Essche stroom + Boxtel en de Tommies

De secretaris ontfermt zich deze twee weken over het nieuwe, imposante domicilie van de beschermheer in een lommerrijk dorp in het Midden-Brabantse land. Een prima gelegenheid voor het gezin van de secretaris om hun relatief prille hobby uit te oefenen: geocaching. Voor diegenen die dit fenomeen nog niet kennen: Wikipedia geeft de volgende, complete omschrijving: ‘Geocaching is een buitensport en spel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger om ergens ter wereld een zogenaamde cache (schat) te vinden. Een cache is in het algemeen een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en de “schat” (ook wel “goodies”, ruilspulletjes die voor kleine kinderen erg leuk kunnen zijn).’

Gelukkig waren de zoektochten van de secretaris en zijn gezin deze keer succesvol, hetgeen natuurlijk niet onbelangrijk is voor het humeur van de meespeurende kinderen. Dochterlief was notabene degene die de eerste cache ontdekte, op een idyllisch plekje na een kilometertje plezierig wandelen evenwijdig aan de Essche stroom. Een tweede cache lag op een steenworp afstand, namelijk op de doorgaande weg tussen Oisterwijk en Boxtel. Bood de eerste schat dus een stukje natuurschoon, het tweede exemplaar bracht ons een lesje historie.

Monument 'Boxtel en de Tommies'. Foto: T. Klijn

Op de Kapelweg bevindt zich namelijk een monument over Boxtel en de Tommies. Arthur Wellesly, beter bekend als de Hertog van Wellington, vocht in 1794 en 1795 tegen de Fransen in Nederland. Hij was aanwezig bij de Slag om Boxtel in september 1794, waarbij de benaming ‘Tommy’ voor de Britse soldaten zou zijn uitgevonden. Volgens de overlevering trof de hertog van Wellington, die het bevel had over het 33e infanterieregiment, één van zijn soldaten zwaar gewond aan. De soldaat, Thomas Atkins, zei tegen Wellington: ‘It’s all right sir. It’s all in a day’s work’ en stierf kort daarna. Sinds die tijd werden Britse soldaten ‘Tommy’ genoemd vanwege hun vermeende optimisme en moed.

De Hertog van Wellington speelde later nog een glansrijke rol in de Slag bij Waterloo. Met behulp van de Pruisen versloeg hij Napoleon. Mede door deze daden staat er in het Hyde Park in Londen een kolossaal bronzen standbeeld van de in Dublin geboren militair leider.

Wilt u ook op jacht naar bovengenoemde schatten: surf voor de exacte coördinaten naar geocaching.nl of geocaching.com.

Advertenties

2 gedachtes over “Geocaching in Midden-Brabant: de Essche stroom + Boxtel en de Tommies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s