Jeugdcircus Il Grigio: ++1/2

De secretaris heeft vanwege zekere voorkeuren van zijn nageslacht inmiddels bijna al zijn principes losgelaten. Fastfoodketens – zij het met mate en meestal alleen voor een ijsje- en dierentuinen werden de afgelopen jaren bezocht. Eén van de resterende beginselen dat lang stand heeft gehouden, werd vorige week met voeten getreden. De secretaris en zijn oudste twee kinderen woonden toen een voorstelling bij van jeugdcircus ‘Il Grigio’. In eerste instantie zou de eega van de secretaris de honneurs waarnemen, maar door de mindere fysieke gesteldheid van het derde kind moest hij zich alsnog vermannen. Pleister op de wonde was dat Il Grigio nauwelijks kunstjes doet met dieren, de hoofdreden waarom de secretaris hardnekkig weigerde ooit naar een circus te gaan.

Jeugdcircus Il Grigio is één van de oudste circussen in Nederland en zetelt in het Brabantse Haaren. Leuk feitje over de oprichting is dat de lokale pastoor aan de basis stond, omdat hij een originele vrijetijdsbesteding zocht voor de jeugd. ‘Il Grigio’ betekent ‘De Grijze’ in het Italiaans. Het was de naam van de hond van Don Bosco, een bekende 19e eeuwse opvoeder en jeugdvriend in Italië.

Foto: T.Klijn

In verband met dit jublieum bracht het gezelschap dit jaar de voorstelling ‘Goud’. De secretaris en zijn twee kids wisten zich omringd door zeker 500 andere belangstellenden. Het schouwspel begon redelijk veelbelovend. Het op ballen lopen was zeker het aanzien waard, al ging zeker niet alles zoals bedoeld. De jonge artiesten maakten een enthousiaste indruk waar niet, zoals bij sommige oosterse gezelschappen, het frivole en menselijke eruit gedrilld lijkt te zijn. Ook de oefeningen met de eenwielers (puik niveau) en het balanceren op het koord brachten de handen van het dankbare publiek op elkaar. Een tiener wist zelfs lopend in een hoepel en met een paraplu in de hand over het smalle touwtje ongeschonden de overkant te halen, waarvoor chapeau!

Na de eerste helft die toch wel een iets te lange zit was voor veel aanwezige kinderen, werd het alras minder. Il Grigio had kennelijk zijn beste kruid al verschoten, want de meeste onderdelen overstegen nauwelijks het gehalte van een gemiddelde gymnastiekles. Bovendien zat er een deelneemster bij die plaatsvervangende schaamte en bij de secretaris pijnlijke herinneringen aan zijn eigen schooltijd opriep door haar stijve en onhandige optreden. Jammer dat ze door de leiding niet werd behoed voor deze mislukking. De oefeningen waarin de nadruk wat meer lag op muziek en show en minder op acrobatiek, verloren aan concentratie en spontaniteit. Het leek of ze afgeraffeld werden, of zou de vermoeidheid zijn toegeslagen?

De act met het kanon beloofde een spektakelstuk te worden, maar mondde uit in een lichte anti-climax. Dit gold ook voor de afsluiting: de aanvankelijke glans van Il Grigio was verdwenen: het slotapplaus leek ook enigszins bescheiden. Dan maar een laatste greep in het zakje popcorn dat de secretaris, zoon- en dochterlief eensgezind deelden. Het totaalcijfer van de aanwezige kinderen, uiteraard de belangrijkste doelgroep, zal beduidend hoger liggen, maar de secretaris komt niet verder dan ++1/2.

Advertenties

7 gedachtes over “Jeugdcircus Il Grigio: ++1/2

  1. Wat de secretaris niet weet, is dat zijn moeder op 15-jarige leeftijd ook in een jeugdcircus werkte als acrobate (foto’s zijn het bewijs) en als danseres in het showballet. Het Osse jeugdcircus heette Vabebo (afkorting namen oprichters). De tent stond opgesteld vlakbij het spoorin Oss en wij trokken ieder jaar volle “tenten”.
    In deze hoedanigheid hebben wij ook als heel jeugdcircus een voorstelling bijgewoond van Il Grigio in Haaren.

  2. Wel een beetje aan de negatieve kant hoor.
    Wat had u verwacht? Circque du soleil?
    Ik weet niet in hoeverre de secretaris de achtergrond van ons circus kent.
    Maar ik weet zeker dat de andere 14.369 bezoekers die de show hebben bezocht er een positievere herinnering aan over gehouden hebben…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s