Vol overgave

In een recente uitzending van Zomergasten met Marc-Marie Huijbregts kwam het begrip een aantal keer ter sprake: iets met overgave doen. Mooi woord, overgave, jammer dat het werkwoord ook een heel vervelende fysieke activiteit kan inhouden. Laten we ons hier vooral op de andere betekenissen concentreren.  

In vroeger tijden kwam het woord overgave vooral voor in veldslagen, machtsstrijden of andere schermutselingen. Als de confrontatie niet meer gewonnen kon worden, gaf men zich over aan de vijand: een teken van onderwerping. Als daar eigendommen ter beschikking werden gesteld, was er in concrete zin sprake van overgave. Daarmee komen we dichter bij de letterlijke ontleding van het woord overgave: iets van jezelf over-geven aan een ander.

Bron: http://www.tropicalidad.be

Tegenwoordig wordt overgave gelukkig vooral in een andere context gebruikt. Als we vinden dat iemand iets met overgave doet, dichten we hem of haar toewijding toe. Ook zo’n prachtig woord, waarmee je als geliefde, vriend of collega maar al te graag bestempeld wilt worden. Evenzo is hier de letterlijke betekenis van toepassing. Je kunt jezelf over-geven, ofwel ten dienste stellen aan een persoon, een activiteit of zelfs aan een hogere ‘zaak’, zoals het landsbelang of een ideaal.

Is dat eenvoudig? Nee, zeer zeker niet. Niet voor niets betekent over-geven: een stukje van jezelf weggeven. Je stelt een deel van jezelf ter beschikking. Dit impliceert verlies van controle, van beheersing. Voor sommige mensen, ‘control freaks’, niets engers dan dat. Niettemin kan het leiden tot, afhankelijk van het onderwerp, hele intense ervaringen, schitterende kunst of succesvolle inspanningen. Wat is er in de liefde immers mooier dan jezelf over te geven aan de ander? Dit moet wel op een ‘gezond’ niveau blijven, want anders ligt wellust, machtsmisbruik of een te grote afhankelijkheid op de loer.

De secretaris kan altijd genieten van mensen die iets vol overgave doen. Zelf probeert hij op verschillende vlakken zoveel mogelijk toewijding te tonen, maar het echte over-geven lukt zeker niet altijd. Sommige werkdagen of sportwedstrijden gaan in een roes voorbij, maar net zo vaak zijn er momenten waarop hij er niet helemaal in zit. Daarnaast is hij jaloers op personen die zich makkelijk kunnen overgeven aan de slaap: de gedachten loslaten om in een andere toestand terecht te komen. Hoewel, veel goede ideeën schijnen in bed te ontstaan.

De secretaris heeft in ieder geval gepoogd om dit blog met de nodige toewijding te schrijven, maar of de lezer dat zo ervaart, is maar de vraag….

Advertenties

2 gedachtes over “Vol overgave

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s