Freizeitpark Irrland: ++++

De vakantie van de secretaris en zijn gezin in het Midden-Brabantse land werd enkele dagen ingekort door fysiek malheur, waarbij medisch ingrijpen noodzakelijk was. Toen het patiëntje in kwestie onverwachts rap weer door de huiskamer stuiterde, was daar een heel andere remedie voor: een dagje naar een pretpark. We waren onlangs getipt om eens over de landsgrenzen heen te kijken, en zo staken we op een zeer bewolkte dag vanuit Nijmegen over naar onze oosterburen. Vlak voorbij vliegveld Weeze leidde slechts één bescheiden bord ons naar Freizeitpark ‘Irrland‘, in de buurt van bedevaartsoord Kevelaer. De Duitsers, befaamd om hun meesterlijke ondertitels, definiëren Irrland als ‘Bauernhof-Erlebnisoase’ en daar valt ook achteraf geen speld tussen te krijgen.

Parkeren is direct naast de ingang en bovendien gratis, hetgeen geen mens in Kaatsheuvel zich nog kan voorstellen. De entree is eveneens zeer schappelijk: 4,50 euro p.p. Irrland is een fors uitgebouwde boerderij waar kinderen zich op originele en soms heerlijk kneuterige wijze kunnen vermaken. Er is nergens sprake van geautomatiseerde, passieve attracties: derhalve geen wachtrijen of rigide personeel dat mekkert dat je kind te klein is om een ogenschijnlijk risicoloos ritje te maken. Daarnaast is het mogelijk om met zelf meegebrachte waren één van de talloze barbecue plekken te benutten. Mede daardoor houdt Irrland het qua catering – zeker voor Duitse begrippen – zeer sober. Er zijn in totaal vijf kiosken waarbij hooguit (erg zoute) friet en worst met (een mini stukje) brood wordt geserveerd.

Foto: T. Klijn

Goed, snel naar de echte inhoud. In Irrland-West is de ‘Zee van Odysseus’ erg leuk: een trampoline annex waterbed met circa 1 miljoen liter water waar ook de papa’s en mama’s zich niet onbetuigd laten. Verder is er een indoor-speelwoestijn waar ze naar hartelust kunnen spelen met zand en spuiten met water. Simpel maar doeltreffend is de ‘Olympus’ een berg met hooibalen waar nauwe gangetjes in zitten. Van dit terrein mogen we in de toekomst nog meer verwachten, want er is een Trojaanse vesting en een Irrland-luchthaven in oprichting.

Foto: T. Klijn

In Irrland-Zuid klauterden de oudste twee kinderen en hun moeder opvallend soepel naar de top van de ‘Vesuv’, een vulkaan met klimnetten. Een geestige aanblik gaf de ‘Balvloed-soccer-arena’, een soort van ballenbak in reuze-formaat, waarbij potentiële dieven alvast door de bal zelf gewaarschuwd werden. Altijd een succes is de 250 meter lange bergstroom waar met de vele stenen fanatiek dammetjes gebouwd werden. De secretaris was op dit gedeelte ook benieuwd naar -ik citeer de af en toe in gebrekkig Nederlands vertaalde folder – ‘de arena voor moddervechtpartijen met mensen-wasstraat’, maar de voor opening benodigde 25 graden werd die dag bij lange na niet bereikt.

Het derde en laatste gedeelte, Irrland-Noord, bood ons onder meer het royale maiszwembad (200.000 kilo maiskorrels!) waarin als speelgoed PVC-buizen gedropt waren. Zoonlief maakte behendig enkele rondjes over  het ‘Crazy bikes’ circuit, waarna het glijbaan-paradijs (met een tweedekker als bijzonder instapstation) aan een geslaagde test werd onderworpen. Voor de iets behoedzamere kinderen is het diorama of de helicopter op het uitzichtsplatform een betere optie.

Foto: W.C. Klijn

U begrijpt na deze opsomming dat de secretaris en zijn gezin uren over de grens vertoefden. Irrland is een creatief park ingericht door frisse geesten en enthousiaste hobbyisten dat met behulp van enkele lokale sponsors kinderen een vermakelijke dag bezorgt. Zelfs tijdens het wisselvallige weer dat ons trof, waardoor enkele (water)attracties niet benut konden worden, komt de secretaris tot een vette ++++.

Advertenties

3 gedachtes over “Freizeitpark Irrland: ++++

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s