Achternamen vieren 200e verjaardag

Wat lezen wij vanochtend in de Volkskrant? Het is vandaag tweehonderd jaar geleden dat wij allen een achternaam kregen! Of in ieder geval veel van onze voorouders dan toch. Op 18 augustus 1811, zo stelt het artikel, verplichtte Napoleon per decreet elke Nederlander een achternaam te dragen. Overigens had in de Zuidelijke provincies zo’n 70% van de mensen al een achternaam.  Het stuk in de krant spreekt verder over “het begin van onze informatiemaatschappij” en helpt een mooie mythe de wereld uit.

Zo werd ons lange tijd door geschiedenisleraren die een mooi verhaal belangrijker vonden dan de waarheid (geef ze eens ongelijk) voorgehouden dat nogal wat ‘rare’ achternamen bedacht zouden zijn om Napoleon een hak te zetten. Meestal zijn dit echter namen met een oude oorsprong die we nu niet of nauwelijks meer kunnen bevatten.

Gebeurt en nog wat op namengebied, zo in 2011? Je kunt in ieder geval een aanvraag doen om je naam te veranderen. Kosten vanaf 1 september: 835 euro. En daarnaast wees een sympathisant ons onlangs op de schaamnamencompetitie. Zoals deze bron vermeldt, maken de 3FM’s Coen en Sander van de, jawel, Coen en Sander Show, elk jaar een overzicht van de raarste namen. Let wel, deze namen zouden echt voorkomen. Hier de top 5 van 2010:

 1. Con Domen
 2. Piet Saman
 3. Justin Case
 4. Klaartje Komen
 5. Metje Hol

Tja…

Advertenties

3 gedachtes over “Achternamen vieren 200e verjaardag

 1. Vanuit mijn werktijd ken ik ook nog rare namen:
  Gerrie Nekut (sprak hij altijd uit als Neekoet en zeker in het gezelschap van dames), Wil Pisters (heeft zijn naam laten veranderen), Jan van Boven (kom je naar beneden),
  Hans Peperzak en niet te vergeten mijn oud-collega die, toen zij trouwde, wijselijk haar meisjenaam hield, haar man heet van Gisteren.

 2. de secretaris heeft in dezen wat op te biechten: hij belde ooit (vergeefs gelukkig) de achternaam ‘Kutlu’ die hij met zijn broer in het telefoonboek had aangetroffen. Vervolgens wel met pen nog even een ‘l’ erachter gezet….

 3. Mooie (achter-)namen voor een besmuikt lachen.
  De schrijfster van het artikel in de Volkskrant, Charlotte Huisman zal er zich waarschijnlijk niet van bewust zijn dat haar achternaam wel en de achternaam ‘Huisvrouw’ niet voorkomt, wat kan betekenen dat het beroep van huisman helemaal niet zo modern is. De naam van de geïnterviewde taalwetenschapper mag er overigens ook wezen: Gerrit Bloothooft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s