Indrukwekkende sportvrouwen (20): Carolina Klüft

Het WK atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu is in volle gang. Door het tijdsverschil gaan sommige onderdelen ongemerkt of noodgedwongen aan ons voorbij. De secretaris deed zijn best om het optreden van de Zweedse Carolina Klüft te volgen, maar hij viste helaas achter het net. Op zondagochtend sprong de extraverte Scandinavische naar een ietwat bescheiden vijfde plaats bij het verspringen. Met een sprong van 6,60 meter bleef zij 16 cm verwijderd van brons en 22 cm van een gouden plak.

Het blijft jammer dat Klüft een paar jaar geleden besloot om de zevenkamp, de discipline waarop ze zoveel successen behaalde, vaarwel te zeggen ten faveure van het ver- en hinkstapspringen. Was haar honger gestild of voelde ze aan dat haar krachten begonnen af te nemen, zodat er mogelijk nederlagen in aantocht waren? Want verliezen op de zevenkamp, dat deed Klüft eigenlijk nooit. Haar erelijst is imponerend. Naast haar Olympische titel in 2004 werd ze liefst driemaal achter elkaar wereldkampioene outdoor: in 2003, 2005 en 2007. Bij die eerste wereldtitel telde de Zweedse slechts 20 lentes: het in de topsport regelmatig gebruikte cliché ‘wat goed is, komt snel’ is zeker op Klüft van toepassing.

Bron:suomenkuvalehti.fi

Bij de derde wereldtitel overschreed zij als één van de weinige vrouwen het puntentotaal van 7000 en bracht haar nog steeds vigerende PR op 7032 punten. Dit wapenfeit brengt ons bij de enige ‘maar’ van Klüft. Aan het wereldrecord heeft ze nimmer kunnen tippen: dat staat sinds de Olympische Spelen van Seoul (1988) op naam van de legendarische Jackie Joyner-Kersee (7291 punten).

Als we de praatgrage Klüft mogen geloven, zal zij van dit gemis nauwelijks wakker liggen. De Zweedse alleskunner houdt zich naast het leven als sportvrouw ook bezig met goede doelen, waarmee ze haar kampfgeist verplaatst naar een ander terrein: de strijd tegen ongelijkheid. Klüft staat sowieso bekend als iemand die oog heeft voor haar omgeving: ze is ook niet te beroerd om andere atleten aan te moedigen of om de fotografen de kans op een leuk kiekje te bezorgen.

De secretaris vreest dat er niet veel meer foto’s van haar als winnende atlete zullen worden geschoten, maar Klüft kennende maakt ze vast nog wat leuke carrièresprongen!

Een gedachte over “Indrukwekkende sportvrouwen (20): Carolina Klüft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s