Wat vindt u van de wereld van nu?

Vandaag had de Beschermheer het met zijn HBO studenten over zingeving. Gevoel voor zingeving is namelijk een essentiële vaardigheid voor mensen die ideeën willen ontwikkelen die andere mensen raken. En dat is weer de essentie van creativiteit. Een intrigerende vraag daarbij: Wat vind je van nu? En dan nu in de zin van “de wereld en de tijd waarin we leven.”

De Beschermheer vindt het zonder meer boeiend om te zien hoe een 18/19/20-jarige een antwoord formuleert op zo’n pittige vraag. Een paar voorbeelden:

“Tegenwoordig is iedereen heel erg op zichzelf. Mensen weten niet wie hun buurman of buurvrouw is en interesseren zich hier ook minder voor. Dit vind ik best wel jammer. Het hogerop komen is tegenwoordig ook van belang. Er wordt gepushed dat je een diploma moet hebben want anders heb je ook geen goede baan. Wat is er mis met je inkomsten verdienen door onderaan in de ladder te werken?  Verder is de wereld van nu heel gemoderniseerd. Geen zin om te koken en geen contant geld? Bestel je toch lekker wat op internet. Mensen vervreemden zich hierdoor ook steeds meer van elkaar. Je hoeft niet meer langs te komen bij iemand om te weten hoe het gaat. Je stuurt gewoon even gauw een mailtje of een smsje. Het fysieke contact wordt steeds minder.”

“De wereld is lastig. Veel problematiek.  Er is weinig onschuld. Op steeds jongere leeftijd wordt er van je verwacht dat je weet wat je wil. Alles moet snel, duidelijk. Als je niet weet wat je wil wordt er al gauw een stempel gedrukt. Dom, naïef, ambitieloos. De wereld en de natuur spreken elkaar tegen.  Bijvoorbeeld vrouwen moeten op jonge leeftijd carrière maken. Maar ook het liefst zo jong mogelijk kinderen krijgen. Wanneer je een baan zoekt, wordt er verwacht dat je jong bent met 20 jaar ervaring. We willen van alles, maar wat is er echt mogelijk? Zullen onze kinderen nog een liefdevolle wereld kennen of worden zij geboren met de problemen van de hele wereld? Oorlog, haat, vandalisme,onveilig. Nou klinkt dat allemaal heel negatief, en uiteraard heeft de wereld van nu zijn voordelen, erg veel zelfs. Maar of dit stand houd tegen al het negatieve? ” 

“Nieuwsgierig over vroeger, benieuwd naar de toekomst. Geniet van het nu. Het studenten leven, volgens velen de beste tijd van je leven, dus laten we dat maar proberen waar te maken!”

Natuurlijk kwam ook de vraag wat de Beschermheer er in al zijn wijsheid van denkt, van de wereld waarin we leven. Natuurlijk is die verrot en kloppen veel dingen niet. Er is te veel leed en te weinig liefde. Maar dat is al eeuwen zo. Als ik kijk naar de wereld van nu dan prijs ik mij gelukkig te mogen leven middenin de sociale media revolutie. Nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid hadden u en ik zoveel expressiemogelijkheden. Wij van NUt schrijven een vrolijk blog dat iedereen met een internetconnectie kan lezen. We kunt tekst met u delen, of foto’s, of film. U kunt reageren, we kunnen elkaar uitdagen, samen vrolijkheid creëren of samen zoeken naar, jawel, zingeving, Wat een rijkdom :) Amen.

7 gedachtes over “Wat vindt u van de wereld van nu?

 1. Een uitstekend onderwerp. Het Amen doet niet helemaal recht aan de eerste twee buitengewoon evenwichtige getuigenissen, die het ook breder trekken. Met name ben ik onder de indruk van het feit dat het door 18-20 jarigen is geschreven. Iets in mij zegt dat het vrouwelijke studenten zijn. Welkom in ´De wereld van Sofie´ (aanbevolen). De derde reactie is ongetwijfeld van een man.

  Het leven middenin de sociale media revolutie is niet het hoogste goed, zoals ook vele daaraan voorgaande revoluties niet het summum waren. Optisch bedrog, het markeert een tijdsperiode. Hierna komt er ongetwijfeld weer iets anders, zoals altijd.

 2. Interessant dat deze jonge, blijkbaar niet zo ambitieuze, vrouwen al op deze leeftijd tot de conclusie komen dat carrière zeker niet alles is. Als mid dertiger is het zoeken naar de balans tussen ‘alles uit het leven halen’ en ‘de rust bewaren’ een voortdurend spel, waarbij het zoeken is naar de onderdelen van mijn leven waarin ik ambitieus wil zijn (werk, gezin, sociale leven, sport?)

  Of het gebruik van sociale media leidt tot vervreemding waag ik te betwijfelen, al is de term ‘vriend’ door het gebruik in sociale netwerken wel aan een sterke inflatie onderhevig. Maar waarom wordt het gebrek aan direct contact door deze dames als een bedreiging gezien in vriendschappen? Een van mijn beste (1.0) vrienden heb ik al 2 jaar niet gezien, omdat het nu eenmaal zo loopt. Om met het klein orkest te spreken: “vriendschap dat moet lopen, we zien elkaar wel weer…”.

  1. Mooie toevoeging, Harm. Balans is in mijn ogen het centrale begrip. Gelukkig zijn heeft sterk te maken met ‘in balans zijn’. In het leven worden we continu uit balans gebracht: door (onverwachte) gebeurtenissen, andere mensen of door onszelf. Jezelf dan weer in balans brengen, geeft een gevoel van geluk.
   We moeten proberen grip te krijgen op waar we zelf van in balans komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s