Fritz Langs ‘Frau im Mond’, begeleid door musicus Joost Langeveld: ++++

De secretaris heeft de smaak te pakken van oude beelden die bijna letterlijk nieuw leven worden ingeblazen door ze te voorzien van onverwacht geluid, zie hier voor een eerdere, dadaïstische ervaring. Afgelopen vrijdag was de secretaris één van de gelukkigen die de uit 1929 daterende film ‘Frau im Mond’ van zijn favoriete regisseur Fritz Lang zag, begeleid door orgelimprovisaties van de lokale musicus Joost Langeveld. De voorstelling vond plaats in het kader van het muziekfestival ‘Ruimte’. Locatie van dit bijzondere spektakel was de Stevenskerk in Nijmegen, waar voor deze gelegenheid een flink projectiescherm was neergezet.

Bron: blinkbox.com

‘Frau im Mond’ (Vrouw op de maan) is een stomme film die precies veertig jaar voor de eerste maanlanding uitkwam. Het is tevens de eerste wetenschappelijk SF-film. Lang zou Lang niet zijn, als hij zich niet terdege op deze productie had voorbereid. Hermann Oberth, die een standaardwerk over de techniek van de raketbouw had geschreven, werd de belangrijkste adviseur van Fritz Lang. Het enorme succes van de film leidde ertoe dat in 1930 besloten werd om een daadwerkelijk begin te maken met de ontwikkeling van een lange-afstandsraket. Dankzij de wetenschappelijke adviezen lijkt de fictieve maanvlucht uit 1929 in diverse opzichten bedrieglijk veel op de reële van 1969.

Langeveld koos gezien de behoorlijke lengte van de film (2 uur en 40 minuten) om te starten vanaf het moment dat de raket de lucht in gaat. Als we andere filmliefhebbers overigens mogen geloven, missen we aan het niet vertoonde eerste deel weinig. De bemanning is een vijftal: de ondernemer Helius en zijn technische compagnon Windegger. Professor Manfeldt is ook van de partij, aangezien hij beweert dat er goud op de maan te vinden is. Naast deze economische belangen en hang naar avontuur gaan tijdens de tocht ook amoureuze factoren een rol spelen: de stagiaire techniek Friede is verloofd met Windegger, maar lijkt een diepere band te hebben met Helius. Het bonte gezelschap wordt gecompleteerd door de kapitalist Walter Turner, die ook een flinke vinger in de pap wil hebben.

Alhoewel de echte maanlanding in 1969 er vast iets anders aan toe ging, zijn de beelden van de raket en de lancering zeker de moeite waard. Het interessante aan de maanreis in ‘Frau im Mond’ is dat Lang zich niet alleen beperkt tot technische aspecten, maar dat hij ook de tegenstrijdige belangen en intriges goed uit de verf laat komen, met een best aardige ontknoping. Het acteerwerk valt niet altijd mee: begrijpelijk dat expressie bij stomme films extra aangezet moet worden, maar op sommige momenten verwordt deze kunst tot een te grote portie melodramatiek. Bovendien wordt Manfeldt wel erg als een stereotype professor weggezet, zodat hij al snel begint te vervelen.

Joost Langeveld (Bron: nijmeegseorgelkring.org)

Langevelds begeleiding is zonder meer uitstekend en opportuun te noemen. Na verloop van tijd begon de secretaris welhaast te vergeten dat het niet de originele muziek is, maar dat er achter in de Stevenskerk iemand gepassioneerd het beroemde orgel aan het bespelen is. Dat Langeveld ervaring heeft met improvisaties bij stomme films, moge duidelijk zijn. Op (anti-)climaxen wordt feilloos ingehaakt door de goed geprepareerde musicus, die momenteel muziekgeschiedenis aan de HOVO doceert.

Kortom, een bijzondere avond waar de secretaris door de synergie van film en geluid tot een ++++ komt!

Advertenties

2 gedachtes over “Fritz Langs ‘Frau im Mond’, begeleid door musicus Joost Langeveld: ++++

  1. Lijkt me mooi om meegemaakt te hebben, secretaris. Grappig is dat Hergé in 1954 ook al behoorlijk accuraat de eerste maanlanding voorspelde. In ‘Mannen op de maan’ wordt er ijs ontdekt maar de verstrooide professor (Zonnebloem) was nog niet in beeld.

  2. Het zou de grote meester vermoedelijk deugd hebben gedaan om erbij te zijn geweest. Naar bekend, was hij visueel ingesteld met slechts oogervaring en nooit, of zelden, met zijn oren. Tot zijn spijt een constante.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s