De vloek van de regenboogtrui hopelijk uitgebannen

Overmorgen volgt de apotheose van het WK wielrennen in Kopenhagen. Een internationaal gevarieerd gezelschap wedijvert dan om de felbegeerde regenboogtrui. De winnaar wacht naast roem en faam ook volop media-aandacht. Het kleurrijke tricot valt immers op in het peloton en er mag een heel wielerjaar van worden genoten. Sommige renners krijgen er extra vleugels van, zo bewees Thor Hushovd dit jaar. De krachtige Noor won in de Tour de France van 2011 maar liefst twee etappes, waarvan eentje (de bergrit naar Lourdes) op zeer indrukwekkende wijze. Het was alweer negen jaar geleden dat een wereldkampioen het jaar daarop een touretappe won. Oscar Freire viel toen die eer te beurt.

Hoe anders verging het sommige winnaars in het verleden. Het lukte hen niet of nauwelijks om het jaar erop ook maar een koers van betekenis te winnen. Wie herinnert zich Igor Astarloa nog? De Spanjaard kwam in 2003 in het Canadese Hamilton verrassend als eerste over de streep. De jaren erna reed Astarloa nog geen deuk in het spreekwoordelijke pakje boter en tot overmaat van ramp kwam hij in een dopingschandaal terecht. In 2000 stond de Let Romans Vainsteins op het hoogste schavot om er in de rest van zijn carriere er vervolgens heel hard af te vallen. De Nederlander Harm Ottenbros, winnaar in 1969, werd het zelfs zo zwaar te moede dat hij niets meer met het wielrennen te maken wilde hebben en zijn stalen ros van de Zeelandbrug gooide.

Harm Ottenbros

Legt het regenboogshirt een te grote druk op de drager? Wordt de wereldkampioen teveel in beslag genomen door media-optredens en andere plichtplegingen? Verscheidene winnaars vroegen het zich af. Het kan echter nog een beduidend graadje erger: bij enkele wereldkampioenen sloeg vlak erna het noodlot toe. De Belg Stan Ockers was in 1955 de beste in Rome, maar een jaar later overleed hij aan de gevolgen van een val op de piste van het Antwerpse Sportpaleis. Van Tommy Simpson kennen we de dramatiek: twee jaar na het behalen van het wereldkamioenschap stierf hij op de flanken van de Mont Ventoux.

En wie kent nog het verschrikkelijke verhaal van Rudy Dhaenens? Een aanzienlijke surprise was het, toen hij de regenboogtrui mocht aantrekken in 1990. Twee jaar later moest de Belg stoppen met wielrennen vanwege hartproblemen. In 1998 was het drama compleet: Dhaenens kwam om bij een auto-ongeluk, op weg naar de Ronde van Vlaanderen die door zijn vriend Johan Museeuw werd gewonnen.

Jean-Pierre Monseré en zijn zoontje Giovanni in betere tijden

Helaas is er nog één aangrijpender, zeer hartverscheurende geschiedenis. De talentvolle Belg  Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré werd al op 22-jarige leeftijd wereldkampioen. Een grootse loopbaan lag in het verschiet, maar zes maanden later ging het helemaal verkeerd. Monseré verongelukte nota bene gehuld in de regenboogtrui op het asfalt van Retie, na een botsing met een auto op het parcours.

Voor de weduwe Monseré was de ellende echter nog niet afgelopen. In 1976 kwam de zevenjarige Giovanni Monseré om het leven door op een vergelijkbare manier als zijn vader tegen een auto aan te rijden — met de fiets die hij voor zijn eerste communie had gekregen van Freddy Maertens, samen met een klein model van vaders wereldkampioenstrui.

Na al deze akelige verhalen zou je bijna de renners verbieden om zondag op de fiets te stappen. Maar, we weten het: er is bijna geen sport waar hoogte- en dieptepunten zo dicht bij elkaar liggen. Hopelijk heeft Hushovd de weg geplaveid voor succesvolle wereldkampioenen  en daarmee ‘de vloek van de regenboogtrui’ definitief uit het peloton verbannen.

Advertenties

2 gedachtes over “De vloek van de regenboogtrui hopelijk uitgebannen

  1. Een wederom gedegen onderzoekje met mooie vergelijkingen, Secretaris. Een aantal namen was ik al vergeten inclusief ‘their finest hour’. Het is hard werken, de sterkste blijven over maar niet altijd de beste wint. Hopelijk niet zo’n figuur, die qua kleur het alleen van z’n trui moet hebben. Afijn, zondag weten we meer.

    Monseré was natuurlijk een drama in het kwadraat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s