Weg met de technisch directeur

Een interessant artikel vandaag op de sportpagina’s van de Volkskrant. De kop luidt: “Hockeybond heeft geen TD nodig.” Op het eerste gezicht lijkt dit wat vreemd, want welke zichzelf respecterende bond of club heeft nou geen technisch directeur? Hoort er toch een beetje bij, zoals een gordijn voor een raam, of een winkelkarretje in een supermarkt.

Evenwel vraagt de Beschermheer zich al enige tijd af wat zo’n technisch directeur nou eigenlijk de hele dag zon beetje doét. Of je nou het sportjournaal kijkt, de Telesport leest of Voetbal International kijkt (geen van deze activiteiten verdienen overigens overdreven aanmoediging), het is altijd weer technisch directeur zus en technisch directeur zo. Hij wordt met veel bombarie gepresenteerd, of stapt met een partij herrie weer op. Nooit echter, wordt precies duidelijk wat de beste man (het is altijd een man, van technische directrices hebben wij nog nooit gehoord) precies hoort uit te voeren.

De Beschermheer vraagt er wel eens naar, maar een eenduidig, laat staan helder, antwoord heeft hij er nog niet op gekregen. Het artikel in de Volkskrant biedt enig inzicht in het functieprofiel: een schaap met vijf poten. “De ene keer is de technisch directeur opleider van districttrainers en maakt hij plannen voor de lange termijn. Dan bewaakt hij de korte termijn door te toetsen of het goed gaat met de nationale teams.”

Toetsen of het goed gaat met de nationale teams, daar kunnen wij ons moeilijk een weektaak bij voorstellen. Je belt een keertje met de vraag: “hé, gaat alles nog een beetje goed?” en de taak is volbracht. Kortom, er is een duidelijke reden dat de Beschermheer geen duidelijk antwoord op zijn vraag krijgt. Niemand weet namelijk precies wat een technisch directeur doet. Hij maakt technisch beleid en voert dat technische beleid uit. En technisch beleid, dat is dus een beetje alles en een beetje niks. Geen wonder dat die technisch directeuren vaak opstappen omdat er anderen op hun slecht afgebakende terrein actief zijn.

Geen wonder ook dat de hockeybond tot dezelfde conclusie is gekomen als de Beschermheer een tijdje terug: nergens voor nodig, zo’n man die eigenlijk niks doet. De Beschermheer heeft een hekel aan functies die nergens over gaan, wat dat betreft is hij net wijlen Steve Jobs, is er toch nog enige gelijkenis met dit fenomeen. Schrappen dus, die technisch directeuren. De hockeybond heeft het goede voorbeeld gegeven, waar wacht u nog op?

En u, en uw werk? Lopen er bij u ook technisch directeur-achtige types rond? En wat vindt u daar van?

Advertenties

2 gedachtes over “Weg met de technisch directeur

  1. In het algemeen geldt verder: hoe vager de functie-omschrijving, hoe hoger het salaris. Dus weg ermee.
    In mijn specifieke situatie: als gepensioneerde heb ik thuis een technisch-directrice. Ik kan ze niet missen.

  2. Ik ken er nog zo eentje, de ‘kwartiermaker’. Dat schijnt iemand te zijn die de contouren van een nieuwe afdeling of organisatie voorbereidt. Als die dan klaar is, neemt hij/zij de benen, om plaats te maken voor de nieuwe manager die alles natuurlijk 180 graden anders gaat doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s