Tijd Genoeg

Een kleine onthulling voor onze trouwe fans: binnen afzienbare tijd vindt, wegens succes geprolongeerd, de tweede NUtconferentie plaats. De secretaris is benieuwd of de voorzitter weer met een bijdrage komt over één van zijn favoriete thema’s: de tijd. Na het verscheiden van de ‘tijddeskundige’ Roman Opalka, zullen zijn nazaten het toch immers moeten overnemen. Na een aanvankelijk nergens op gestoelde argwaan begint de secretaris het onderwerp ook steeds interessanter te vinden.

Want wie zijn er beter in staat om een stevig potje te delibereren over het begrip ‘tijd’ dan mid-dertigers, zoals de NUt-auteurs? Statistisch (bijna) op de helft van het leven, de ouderdom begint langzaam maar zeker zijn eerste groeven te zetten en belangrijke beslissingen rondom werk, wonen, relaties en kinderen vergen de nodige hoofdbrekens en tijd. Aan tijd lijkt deze leeftijdscategorie sowieso een chronisch tekort te hebben.

De secretaris wil via Nederlands beste popgroep aller tijden een klein steentje bijdragen aan de bespiegelingen over de tijd. Doe Maar, waarvan de bandleden (op Jan Pijnenburg na) zelf destijds tussen de 30 en 35 waren, was bovendien een meester in het bezingen van dertigers-dilemma’s. Hun hitsingle ‘Sinds 1 dag of 2′, heette oorspronkelijk ’32 jaar’ totdat Frits Spits hem de huidige titel gaf. Het bekendste inhoudelijke voorbeeld is natuurlijk ‘Is dit alles’ over een sluimerende ontevredenheid, met de beroemde frase “Ik zoek iets meer ik weet alleen niet waar”.

Maar er is nog een juweeltje. Op het album ‘Doris Day en andere stukken’ uit 1982 prijkt het nummer ‘Tijd Genoeg’, geschreven én gezongen door Ernst Jansz. Wat is dat toch een groot artiest, en nog steeds. ‘Tijd genoeg’ is een soort van ‘reggaeballad’, die bij de luisteraar een mengeling van onthaasting, weemoed en vervreemding oproept. Alhoewel de secretaris nog in het gelukkige bezit is geweest van de fluorescerende Doe Maar-zweetbandjes, betreurt hij het op de dag van vandaag dat hij te jong was om hun glorietijd mee te maken. Wat had hij graag met zijn vader naar een concert willen gaan…..

Ze zeggen: er is haast geen tijd
En hebben daarom altijd haast en spijt
Dat deze dag niet langer duren wou
Maar voor mij lijkt de dag zo lang
Oh, alleen zijn maakt me bang
En ik verlang de hele dag naar jou

Want wat ook een ander zegt
Er is tijd genoeg
Voor jou voor mij voor iedereen

En als je wil dan is elk ogenblik voor jou
En alles wat je vragen zou
Maar laat mij dan niet alleen

10 gedachtes over “Tijd Genoeg

 1. Oe, dus je hebt ook de concerten eind jaren 90 gemist? De Kuip heb ik ook overgeslagen, maar ik kon wel naar een try-out… Tivoli, klein zaaltje dus altijd dicht bij het podium… Mooie avond… Mooie tijd!

 2. Het zou mooi zijn als de traditie van vorig jaar wordt voortgezet.Dat de vaste lezer/bezoeker van deze site weer een inkijk krijgt in het aantal bezoekers.Hoeveel per maand?,waar komen ze vandaan?
  In afwachting.

 3. Het is soms zoals in een goed cafe. De klok loopt voor, de tijd achter, de kastelein weinig en de klant veel. Verder moet Doe Maar terugkomen en NUt blijven. Ter aanmoediging stelt Wallie een mooie rioja ter beschikking voor de 2e conferentie.

  1. Dank Wallie, kunnen we hier een traditie van maken?
   De Voorzitter heeft de bewuste elpee nog altijd in de kast staan en overweegt een stap terug in de tijd door de overname van een platenspeler …

 4. Ernst Jansz zingt nog steeds “Tijd Genoeg” met zijn bandje CCC Inc. (opgericht in 1967). De band bestaat naast Jansz uit Jaap van Beusekom, Huib Schreurs en twee andere voormalige Doe Maar-leden, Joost Belinfante en Jan Hendriks. De tournee van CCC Inc. is afgelopen zaterdag van start gegaan met een optreden, waarbij Henny Vrienten op bas meespeelde en “Is Dit Alles” uiteraard ook werd gebracht. Omdat dit hem en ook de band zo goed is bevallen, is het zeker mogelijk dat er vaker samen zal worden gespeeld. Concertagenda: http://www.cccinc.nl.
  Video: http://www.youtube.com/watch?v=2N_JZaOTRfg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s