Drive – Daniel Pink (+++++) De verrassende waarheid over wat ons motiveert.

Wow. Dat is zo’n beetje het gevoel dat de Beschermheer bekroop tijdens het lezen van het boek Drive van Daniel Pink. De verwachtingen waren na Een compleet nieuw brein hooggespannen en we werden geenszins teleurgesteld. In Drive legt Pink de vinger op een plek die vele managers zeer zal doen. Het denken over motivatie is in onze samenleving totaal achterhaald door de wetenschap.

We verdienen beter. Met z’n allen.

Pink zet in z’n boek de geschiedenis van de motivatietheorie op laagdrempelige wijze uiteen. Verrassend veel elementen uit klassieke motivatietheorieën worden nog altijd gehanteerd. Het basisprincipe: beloon het gedrag dat je wil, straf het gedrag dat je niet wil. Dit principe werkt prima, onder één voorwaarde. Het werk waarvoor we mensen trachten te motiveren moet routinematig zijn. Zodra er ook maar iets van creativiteit om de hoek komt kijken, werkt het niet meer – of brengt het zelfs enorme schade toe. En laat de toenemende complexiteit in de wereld nou net om steeds meer creativiteit vragen…Pink draagt voor dit alles overigens overtuigend wetenschappelijk bewijs aan.

Terwijl het bedrijfsleven blijft roepen dat bonussen nodig zijn om goede managers vast te houden, adviseert Pink ons feitelijk om beide af te schaffen. Mensen raken gemotiveerd door drie zaken: autonomie, zingeving en meesterschap. Natuurlijk werk je ook voor het geld. Maar het is eigenlijk een onderwerp dat van tafel moet, daarom moet je mensen genoeg betalen. En genoeg betekent: marktconform en genoeg om een fatsoenlijk leven te kunnen leiden. De drie factoren van Pink is waar het echt om draait. Autonomie betekent zelf kunnen bepalen met wie je werkt, hoe je werkt, wanneer je werkt en waar je werkt. Zingeving heeft alles te maken met hogere doelen. Meesterschap, tenslotte, heeft te maken met de lol die we kunnen beleven aan het echt goed worden in iets.

Pinks boek bevat vele herkenbare elementen. Werken op basis van declarabele uren, daar word je creatief noch gelukkig van. Bonussen zetten aan tot onethisch gedrag. Opgelegde targets versmallen je focus. Veel managers zitten hun werknemers meer in de weg dan dat ze hen faciliteren. (Pink: “management is niet de oplossing, het is het probleem.”) Enzovoort, enzovoort.

Dat kan dus anders en dat moet ook anders. Het is de hoogste tijd voor motivatie 3.0. Wat dat precies is, leest u in Drive, dat van ons de maximale score van 5 NUtsterren toebedeeld krijgt. Het is in ieder geval niet empowerment of flexibiliteit, door Pink prachtig aangehaald: “empowerment impliceert dat de organisatie de macht heeft en een deel daarvan welwillend in de kommen van dankbare medewerkers schenkt. Maar dat is geen autonomie. Dat is puur een iets geciviliseerdere vorm van controle. Of neem het feit dat veel managers weglopen met ‘flextijd’. Ressler en Thompson noemen het zwendelarij en dat is het ook. Met flexibiliteit maak je het hok eenvoudigweg wat ruimer en open je af en toe het hek. Ook dat is weinig meer dan controle in schaapskleren.

Advertenties

Een gedachte over “Drive – Daniel Pink (+++++) De verrassende waarheid over wat ons motiveert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s