De heldhaftige dood van Roald Amundsen

De secretaris verhaalde eerder over de edelmoedige dood begin 1912 van de Engelse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott, na zijn verloren wedkamp om de Zuidpool tegen de Noor Roald Amundsen. Deze laatste zou jaren later minstens even heldhaftig aan zijn einde komen.

Amundsen had na het grote succes van het bereiken van de Zuidpool op zijn lauweren kunnen gaan rusten, maar kennelijk stroomde er nog genoeg avonturiersbloed door zijn aderen. In 1918 probeerde hij de Noordoostelijke Zeeweg te bevaren, maar respectievelijk een splinterbreuk in de schouder, een aanval van een nijdige ijsberin en een bijna fatale koolmonoxidevergitiging wierpen hem ver terug.

In 1926 vergezelde hij de Italiaanse ingenieur Umberto Nobile in het luchtschip de Norge, waarmee ze vanuit Spitsbergen de Noordpool overstaken naar Alaska. Het lukte de bemanning om op circa 200 meter boven het ijs te komen, zodat ze de Italiaanse en Noorse vlag met precisie konden laten vallen. Zijn geboorteland vond dat Nobile te weinig eer van dit werk had gekregen. Twee jaar later besloot de in aeronautische techniek bekwaamde Nobile nog eens te gaan, ditmaal met als doelstelling vooral wetenschappelijk onderzoek.

De Italia. Bron: whoi.edu

Vanaf de pool werd Nobiles luchtschip Italia evenwel geteisterd door sterke zijwinden en sneeuwstormen. Zes bemanningsleden kwamen om toen het wrak, nadat ze neer waren gestort en bekneld waren geraakt, door een wind werd meegesleurd. Nobile zelf had een gebroken been en arm. Voor hem en de andere overlevenden was er voorlopig nog voldoende proviand, maar hulp moest natuurlijk niet te lang uitblijven. Op SOS-meldingen werd in eerste instantie niet gereageerd. Uiteindelijk lukte een Zweeds toestel het om dichtbij te komen, maar het had slechts plaats voor 1 passagier: dat werd, mede vanwege zijn beperkte gewicht, Nobile. Uiteindelijk slaagde de Russische ijsbreker Krassin de overige mannen te bereiken. Nobile kreeg bij thuiskomst een storm van kritiek over zich heen, omdat hij zijn eigen mensen had achtergelaten.

Het ongeluk met de Italia veroorzaakte hiernaast indirect een beroemd slachtoffer. Onder de vele reddingsploegen bevond zich ook Roald Amundsen. De Noor besloot, ondanks zijn matige band met Nobile, ook een poging te doen om het pakijs te bereiken. Hij stortte echter met zijn watervliegtuig neer in de Barentsz Zee. Zijn vliegtuig werd nooit meer teruggevonden. In februari 2009 startte een Noorse marine een zoektocht naar Amundsen. Helaas werd zijn lichaam niet aangetroffen. De Noor stierf op 55-jarige leeftijd in het harnas, tijdens een van de vele avontuurlijke en gevaarlijke tochten waar hij zijn hele leven aan had gewijd.

Bron: britannica.com

Bron tekst: Paolo Novaresio – De grote ontdekkingsreizen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s