Kingsriver Shiraz (++++)

Onlangs dineerden de Voorzitter en de Beschermheer gezamenlijk in de Verkadefabriek te ‘s-Hertogenbosch, een faai stukje industrieel erfgoed dat keurig omgebouwd is tot een culinair en cultureel centrum. Het was zo’n avond waarop de Beschermheer enige theorieën over sociale netwerken uit de doeken deed (power law distribution ditmaal), vervolgens geen keuze kon maken uit de hoofdgerechten, dan maar de serveerster lastig viel met het idee om de kok lief aan te kijken en een voorgerecht uit te vergroten, daarna te veel brood met kruidenboter en tapenade naar binnen schrokte, het uitvergrote voorgerecht vervolgens cynisch als te zout beoordeelde en tenslotte rusteloos begon te vloeken op de lokale wifi, die matig functioneerde in combinatie met zijn iPad. Zo’n avond dus, die geheel in stijl afgesloten werd met een brandalarm van Verkade, kennelijk had iemand de koekjes aan laten bakken. Iedereen naar buiten dus, en wel nu meteen! “Jammer”, sprak de Beschermheer, terwijl hij met de Voorzitter op de stoep naar de nodeloze bestorming door de brandweer stond te kijken, “dat we de rekening al betaald hebben.”

Onder zulke omstandigheden zouden we bijna vergeten dat het juist die avond was dat de Voorzitter een bijzonder aardige geste in petto had. Hij had voor de Beschemheer een fles wijn meegenomen, helemaal uit Zuid-Afrika! En niet zomaar eentje, een echte Kings River uit 2007. Gezien de persoonlijke connecties van de Voorzitter in Zuid-Afrika, was hij erg benieuwd naar de smaakbeleving van de Beschermheer. Welnu, bij deze.

Een wijn uit 2007, voor de Beschermheer is het een zeldzaamheid. Niet dat hij nou zo’n veelverslinder is, maar de meeste wijnen halen bij ons thuis de vier jaar echt niet. Is ook niet nodig, zo leerden wij onlangs in een boekje van Ilja Gort, Hollandsch wijnheer van naam in de Bordeauxstreek, van wie wij overigens onlangs een wijntje achterover sloegen dat vies tegenviel, maar dat geheel terzijde. Hoe dan ook, het zou zonde zijn om dit bijzondere presentje van de Voorzitter direct achterover te kantelen. Nee, hij mocht eerst even verder rijpen in de wijnkelder van de Beschermheer.

En toen werd het herfstvakantie, hetgeen best gevierd mocht worden. De wijn dus uit de kelder. Eerst maar eens het etiket bekeken. Sjiek vormgegeven, met veel goud op het etiket. Een aansprekend verhaal op de achterzijde, dat doet vermoeden dat deze wijn daadwerkelijk met liefde gemaakt wordt. De kurk zat er damned strak in, terwijl de favoriete kurkensmurfer (smurfentrekker?) natuurlijk weer eens onvindbaar was. 

Hoe dan ook krijgen we zo’n fles natuurlijk wel open. De Beschermheer en mevrouw de Beschermheer schonken zich twee glazen in en toastten, waarna zij het dieppaarse vocht de keel in lieten glijden. De smaak: krachtig, robuust, pittig, veel eikenhout. Dit is geen kinderachtig wijntje voor beginners, zeker ook vanwege de grote hoeveelheid tannines, die de wijn stroef doen aanvoelen in de mond. Wij adviseren dan ook de combi te maken met een kaasje, dat laat hem optimaal tot zijn recht komen. We deelden vier sterren uit en namen nog een glaasje. En hoopten op een nieuw reisje van de Voorzitter naar Zuid-Afrika.

Advertenties

Een gedachte over “Kingsriver Shiraz (++++)

  1. Het college is in ieder geval blijven hangen. Ik wist niet dat de Beschermheer een wijnkelder heeft tegenwoordig. Overigens is er ook een soepelronde Ruby Cabernet te verkijgen van Kingsriver, de moeite waard om te proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s