Opmerkelijk dorp: Veenhuizen

De secretaris bivakkeert met zijn gezin deze week in de provincie Drenthe om de schade van de enigszins ingekorte zomervakantie in te halen. Dat trof, want de maand oktober staat in Noord-Nederland inmiddels een decennium synoniem voor kindermaand, een initiatief dat overigens ooit in Drenthe begonnen is. Het programmaboekje dirigeerde ons zaterdag naar een dorpje in het noordwesten van de provincie, Veenhuizen. Een bezoekje aan het lokale gevangenismuseum leek logisch, maar om potentiële kindernachtmerries te voorkomen, kozen we voor het naastgelegen glasmuseum.

Bron: google maps

De intocht in het dorp vergulde ons met verbazing. We reden op langs prachtige, statige panden met stichtelijke opschriften die, zo leerden we, iets over de (voormalige) functie zeggen, zoals ‘Arbeid adelt’, Bitter en Zoet’ (apotheek), ‘Leerlust’ en ‘Elk tot gerief’ (winkelier). Deze moraliserende teksten grijpen terug op de 19e eeuw, toen Veenhuizen een kolonie werd voor bedelaars en landlopers. Dit gepeupel moest door middel van dergelijke aanmoedigingen beteugeld en gedisciplineerd worden. Het dorp staat verder bol van rijksmomumenten en kan met gemak een openluchtmuseum genoemd worden.

Na deze wonderlijke ontvangst sloegen wij rechtsaf naar de Laan Weldadigheid en na het geboefte gepasseerd te hebben, bereikten wij onze bestemming. De eerste gedachten aan een glasmuseum zijn gespeend van enige spanning, maar de in het wereldje bekende glaskunstenaar en tevens directeur van het museum, Cees van Olst, heeft er een leuke plek van gemaakt. Voor de kunstliefhebber is er een tentoonstelling met talrijke mooie voorbeelden van (internationale) glastechniek en historici en technici kunnen hun hart ophalen in de fabriek om na te gaan hoe onze (over)grootouders zich jarenlang in harde en vooral zeer hete omstandigheden wijdden aan de productie van glaswerk.

De secretaris werd aangetrokken door een filmpje over het Afghaanse plaatsje Herat, waar tot voor kort een eeuwenoude techniek werd gebruikt om glas te maken. Helaas is Herat door een bomaanslag in de jaren tachtig weggevaagd, waardoor het ambachtswerk van de lokale glasblazers nu in nevelen gehuld blijft. 

Cees van Olst. Foto: T. Klijn

Ons hoogtepunt werd echter een demonstratie van Van Olst die feilloos en op humorvolle wijze  liet zien uit welke voorbereidingen de vervaardiging van een schaal of vaas bestaat. De technieken komen aan op een flinke dosis timing en concentratievermogen hetgeen onder een verzengende hitte (de gasoven mat circa 1200 graden!) geen sinecure is. Uiteraard vormde het glasblazen het moment suprême, maar we ervoeren dat dit slechts een klein onderdeel is van de totale fabricage.

Als beloning voor het getoonde zitvlees kregen de kinderen een duit knikkers mee, zodat we letterlijk en figuurlijk vol van glas naar het park in Aalden terugkeerden.

Advertenties

4 gedachtes over “Opmerkelijk dorp: Veenhuizen

  1. Wat veel mensen niet weten, is dat Organon in Oss in het grijze verleden een eigen glasblazerij had o.a. ten behoeve van het eigen laboratorium. Daar werkten echte vakmannen, die voor tentoonstellingen die af en toe plaatsvonden in het bedrijf, echte staaltjes van kunstwerken maakten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s