Het Industrieel Smalspoor Museum in Erica

Nederland houdt heus niet op bij Zwolle, zoals sommige (vaak) randstedelingen badinerend plegen te zeggen. Op de tweede dag van zijn verblijf in Drenthe deden de secretaris en zijn gezin wederom een museum aan. Op de rol van oktober kindermaand viel meteen het Industrieel Smalspoor Museum in Erica op, een plaats die muziekkenners wellicht een belletje doet rinkelen vanwege de groep Skik die daar zijn roots heeft.

Toegegeven, tijdens de laatste kilometers naar het museum lijkt het alsof je de wereldbol afrijdt, maar wat een ruimte daar! Bij aankomst hadden we geluk: we konden meteen instappen voor een ritje per smalspoortrein. De tocht voerde door een mooi natuurgebied, grotendeels over een origineel traject, dat vroeger gebruikt werd voor turftransport. In 1850 verhuisde een stelletje ambitieuze Amsterdammers naar Drenthe om de veengebieden (circa 2000 ha) te gaan ontginnen. In het gebied was met name de fabricage van trufstrooisel aantrekkelijk. 

Bron: locaalspoor.nl

Een uitgebreid smalspoornet werd aangelegd, voor het vervoer van grondstof naar de turfstrooisel fabrieken. Eén fabriek is er nog overgebleven (de enige in ons land in originele staat) en tijdens de treinrit wordt hier halt gehouden om notie te nemen van het fabricageproces. Een aardig plaatje vormt ook de 4-sporige smalspoor remise uit 1910, die jaren dienst heeft gedaan als werkplaats voor het museum.

De secretaris besefte door deze nieuwe wetenswaardigheden maar weer eens hoe weinig hij eigenlijk weet van oude ambachten en gebruiken. Glaskunstenaar Cees van Olst drukte hem de dag ervoor nog met de neus op de feiten: met een kort, maar fel betoog spoorde hij de aanwezigen aan om de strijd aan te gaan met de moderne (digitale) tijd. Kinderen moeten volgens hem vooral naar buiten om aan den lijve te ondervinden wat er in ons land gebeurt en gebeurde op het gebied van natuur en cultuur, zodat door (voor)ouders opgedane kennis en kunde niet teloor gaat.

Foto: W. Klijn

In het Smalspoor Museum konden onze kinderen dit adagium in ieder geval zelf in de praktijk brengen. Na de rondrit speelden zij zelf voor machinistje en bewezen zij hun stuursmanskunsten op oude locomotiefjes die achter het hoofdgebouw gestationeerd staan. Binnenin het gebouw probeerden enkele onhandige vrijwilligers de zaak op een fatsoenlijke wijze te exploiteren. Uit hun woorden opmakend hadden ze ook nog de beschikking over twee stagiaires, maar die hadden waarschijnlijk een enkeltje veengebied genomen. Ondanks hun enorme traagheid werden we toch warm van hun inzet en beleefdheid.

De secretaris trachtte zich nog te verdiepen in de grondprincipes van de veenontginning, maar zijn aandacht werd afgeleid door een persoon met een bijzondere naam die in het midden van de 19e eeuw in Drenthe de infrastructurele basis legde voor deze activiteit. Maar even geduld: daarover binnenkort meer.

Advertenties

Een gedachte over “Het Industrieel Smalspoor Museum in Erica

  1. Dat gejammer altijd over de moderne tijd. Natuurlijk moeten we erop uit met onze kinderen en het leven voelen. Niets mooier dan de wind door je haar en de zon op je kop! Maar waarom zou dat in de moderne tijd niet mogelijk zijn? En waarom starten die lui niet een blogje over hun kennis en kunde, dan gaat deze minder snel verloren dan wanneer zij deze uitleggen aan kinderen van 5, die dit allemaal nauwelijks kunnen bevatten. Niet te vergeten: zonder de middelen van de moderne tijd had ondergetekende überhaupt nooit van die hele smalspoortoestand gehoord. Nee, mijn ervaring is dat mensen die klagen over de moderne tijd gewoon hun was in de wasmachine douwen in plaats van deze te wassen met de kennis en de kunde van hun voorouders, dus ik heb er niet veel mee :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s