Luisteren gaat voor!

Gisteren was de Beschermheer met het hele gezin op bezoek bij de Secretaris. Tijdens het keuvelen over ditjes en datjes als onze wederzijdse lievelingsgerechten, de stelling of management nu de oplossing is of het probleem (veelal het laatste) en het hoe en waarom van het bereiden van kruidcake deed de Secretaris een serieuze waarschuwing uitgaan in de richting van de Beschermheer. Docenten hebben twee grote valkuilen, aldus de Secretaris. 1. Ze verliezen gaandeweg het vermogen om hun eigen vakgebied te relativeren. 2. Ze gaan ongevraagd door met doceren in situaties waarin dat als ongewenst wordt ervaren.

Helaas is de Secretaris aan de late kant met zijn waarschuwing, aangezien de Beschermheer reeds volledig in beide valkuilen gestapt is, wat bij nader inzien ook wel de reden zal zijn dat hij deze waaschuwing überhaupt uitdeelde, waarvoor dank.

Al fietsend naar huis bedacht de Beschermheer zich dat het werkelijke probleem wellicht luisteren is. Iemand van wie verwacht wordt dat hij veel vertelt verliest waarschijnlijk eerder uit het oog dat het te allen tijde belangrijker is om juist goed te luisteren naar anderen. Dat wordt de laatste decennia toch al niet gemakkelijker aangezien al het geluid om ons heen explosief toegenomen is. Luisteren moet blijvend getraind worden dus, zeker door mensen die anderen onderwijzen. Gelukkig is daar Julian Treasure, een man met een schat aan kennis over geluid (sorry voor deze woordgrap). Vijf simpele oefeningetjes om beter te leren luisteren!

Advertenties

4 gedachtes over “Luisteren gaat voor!

  1. Mijn oude buurman kon nogal eens “orakelen” over onderwijzers:
    “het wordt tijd dat onderwijzers ook van boven wijzer worden”.
    Ik vond het nogal hilarisch, al is het natuurlijk kort door de bocht.

  2. Toch mooi hoe sportief de beschermheer deze gratis feedback oppakt. Wat een fietstochtje toch al niet oplevert, naast een goede conditie!
    ik lijd zelf soms aan het tegenovergestelde euvel: ik relativeer mijn eigen (werk)activiteiten soms teveel en denk dan dat niemand op mijn verhaal zit te wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s