De lotgevallen van Jasper Klijn

De secretaris, inmiddels lang en breed thuis van zijn Drentse avontuur, was u hierover echter nog een stukje verschuldigd. Binnenin het Industrieel Smalspoor Museum stuitte hij bij het bekijken van de informatieborden op een wel heel bijzondere naam die meteen alle aandacht opslokte. Het betrof hier de man die de basis legde voor het ontginnen van het veengebied in die regio: Jasper Klijn, een 100% naamgenoot van de secretaris! Aangezien onze gerespecteerde gastauteur Wallie, tevens vader van de secretaris, zich eertijds met een aan dwangmatigheid grenzend enthousiasme bezig hield met een stamboom, kan die wellicht navorsen of we hier te maken hebben met een heuse bloedverwant.

Jasper Klijn werd geboren in 1810 in Hardinxveld. Hij werkte, hoe toevallig gezien het jarenlange métier van Wallie, bij Rijkswaterstaat. Zijn echtgenote, met de intrigerende naam Femmechien Boerhof, kwam uit Smilde. Na enkele omzwervingen kwamen ze – wie weet vanwege Femmechiens heimwee – in Drenthe terecht. Klijn kwam op het idee om de gebieden in Zuidoost Drenthe te ontsluiten door het graven van een kanaal vanuit de Drentsche Hoofdvaart bij Smilde. Het kanaal zou de venen doen ontwateren, zodat het veen geëxploiteerd kon worden.

Historische foto van Oranjekanaal bij Schoonoord. Bron: coevorden.nl

Klijn overtuigde een groepje Randstedelingen om geld in dit project te steken. Door de Drentsche Veen- en Middenkanaal Maatschappij (DVMKM) op te richten, werden deze aanemers voorzien van aandeelhouders die zouden kunnen profiteren van de winsten die het kanaal met zich mee zou brengen. Op 12 december 1853 werd in Smilde begonnen met de graafwerkzaamhedenen en uiteindelijk werd, met toestemming van Koning Willem III, bij de feestelijke opening van het eerste kanaalvak in Hoogersmilde, het kanaal “Oranjekanaal” gedoopt.

De missie van Klijn cum suis kende echter meer teleurstellingen dan successen. Het grootste probleem was dat het Drentse plateau en met name de Hondsrug veel hoger lagen dan de ondergrond van de venen ten zuiden van Emmen. Het veen kon daardoor het water niet kwijt, wat als gevolg had dat er geen turf kon worden gestoken en het kanaal onbevaarbaar was door gebrek aan water.

Bron: borden.plaatsengids.nl

Jasper Klijn maakte een deel van deze ellende al niet meer mee; hij overleed in 1858. Hij heeft in het Drentse landschap meer sporen nagelaten, want zijn naam is verbonden aan een dorpje dat aan een zijtak van het Oranjekanaal ligt: Klijndijk. Gezien de rustieke omgeving aldaar wellicht een ideale plek voor een Klijn om de oude dag te slijten?

Advertenties

3 gedachtes over “De lotgevallen van Jasper Klijn

  1. Wat een ontdekking! Zitten er in de familie Klijn meer ingenieurskwaliteiten? Misschien leuk om dit verhaal wat verder uit de diepen, zo kom je nog ‘ns in die buurt ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s