Eighties-nostalgie (XVI): Spandau Ballet

Sommige bands hebben eerst een metamorfose nodig om door te breken. In 1976 wordt de band ‘The Cut’, later ‘The Makers’ betiteld, opgericht door zanger/ tekstschrijver Gary Kemp en gitarist Steve Norman. Na enkele aanvullingen (o.a. met zanger Tony Hadley) en wisselingen verandert ook hun muziekstijl én imago. Aanvankelijk doet de band denken aan The Rolling Stones, maar deze sound wordt vervangen door de zogenaamde ‘New Romantics’ stijl. In 1979 resulteert dit in de uiteindelijke naam Spandau Ballet, genoemd naar de beroemde Berlijnse wijk.

De heren laten de extravagante pakken in de kast en steken zich voortaan in nette kledij, wellicht geïnspireerd door succesvolle, goed geklede voorgangers als Bryan Ferry en Robert Palmer. Of deze omslag de doorbraak forceert is niet duidelijk, maar feit is wel dat in de jaren ’83/’84 nummers als ‘Gold’, ‘True’ en ‘Only when you leave’ de hitlijsten bestormen. Niet iedereen valt als een blok voor Spandau Ballets synthpop: sommige muziekliefhebbers bestempelen het oeuvre van de Britse popgroep als goedkoop en inhoudsloos.

De secretaris meent dit toch anders te moeten beoordelen. De sound van Spandau Ballet klinkt lekker smooth en maakt juist een goed verzorgde indruk. Sterk punt zijn met name de sax-partijen van Norman die aan enkele nummers een ontspannend intermezzo toevoegt. Okay, zanger Tony Hadley komt misschien wat hijgerig en overdreven ernstig over, maar heeft wel degelijk een uitstekende stem. Dit bewees hij overigens jaren later ook tijdens zijn gastoptreden bij de ‘Night of the Proms’.

Eind jaren tachtig gaat de band door gebrek aan blijvend succes en interne strubbelingen ten onder, maar niet voordat hun allermooiste nummer verschijnt. In 1986 brengt de groep ‘Through the barricades’ uit, waarvan alleen al het beheerste, opbouwende intro de moeite waard is:

Advertenties

Een gedachte over “Eighties-nostalgie (XVI): Spandau Ballet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s