Ook dilemma’s lossen zichzelf op: einde EPD

Dat verrassend veel problemen zichzelf oplossen als je er niets mee doet, hadden wij van NUt proefondervindelijk reeds vastgesteld. Het meerjarige experiment was meest ongewild en werd bij sommigen gedreven door besluiteloosheid (Voorzitter), bij anderen vertwijfeling (Secretaris) en bij enkelen zelfs “geen zin in” (Beschermheer). Wat de drijfveren ook zijn: de meeste problemen gaan vanzelf van tafel door ze op een stapel te leggen en er niets mee te doen.

Een bericht in de Volkskrant van vanmorgen doet serieus vermoeden dat hetzelfde effect optreedt bij dilemma’s. Het Elektronisch Patiënten Dossier wordt namelijk per 1 januari volledig afgeschaft. De Beschermheer bedacht zich vorige week nog dat hij nog altijd geen besluit genomen had genomen omtrent deelname aan deze dataverzamelingsdrift van de overheid. Het leek immers wel aantrekkelijk om niet steeds aan elke dokter uit te hoeven leggen dat er een malariamedicijn bestaat waar wij rode bultjes van krijgen. Anderzijds, gezien het bedenkelijke cv van onze overheid qua beveiliging van informatie, hadden wij ook grote twijfels. Immers, niet iederéén hoeft dat te weten, dat van die rode bultjes en malaria.

Maar goed, in al die jaren had de Beschermheer geen besluit genomen (“geen zin”). En zie, nu hoeft het niet meer. We hadden onze overheid toch weer overschat. Ze zijn niet alleen dramatisch slecht in de beveiliging van hun ICT, ze slagen er überhaupt niet in om een ICT-project succesvol van de grond te krijgen. Inmiddels zijn we namelijk 10 jaar en 300.000.000 euro verder, maar hebben te weinig partijen zich bij het systeem aangesloten om het te laten werken. Het schijnt state of the art te zijn, wat dat in dit geval ook moge betekenen (in vormgeving wedijverend met de producten van Apple?) (sneller dan de zoekmachines van Google?) (gebruiksvriendelijker dan een seniorentelefoon?), maar helaas, niemand doet er wat mee. In het voorjaar stemde de senaat het weg, en wat kunstgrepen door de zorgsector zijn mislukt. En dus gaat de stekker eruit.

De vraag aan u is: wat zou u doen met 300.000.000 euro? En: welk dilemma schuift u voor u uit?

 

 

2 gedachtes over “Ook dilemma’s lossen zichzelf op: einde EPD

  1. De Voorzitter had de knoop al doorgehakt waarop mijn huisarts bij het daaropvolgende bezoek zei: ‘Wilt u dat ik de de inhoud van dit gesprek vastleg? U bent toch tegen het EPD?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s