Kleur bekennen (2): oranje

Het heeft even geduurd, maar vandaag maken we haast met de tweede aflevering van de serie ‘kleur bekennen’. Want voor je het weet, zijn die prachtige herfstkleuren door Koning Winter weggeblazen. De secretaris zal vooral met weemoed terugdenken aan die prachtige oranje tinten die de bomen zo’n weelderige aanblik geven. Met paars, de kleur die deze reeks opende, is oranje dan ook de favoriete kleur van de secretaris.

Oranje is in de eerste plaats natuurlijk de kleur van de warmte. Steeds meer (hippe) barretjes zijn op het slimme idee gekomen om hun interieur een flinke lik oranje mee te geven. Onderschat niet wat voor prettig gevoel en gastvrijheid deze kleur oproept. Hopelijk ondergaan gasten in huize secretaris dezelfde ervaring, want één wand is 100% oranje. Gecombineerd met zijn directe buur in het kleurenspectrum, rood, vormt oranje de magistrale terra-variant. ‘Terra’ betekent aarde, en dat verklaart wellicht het intense karakter van die kleur.

Het meest succesvolle oranje (1988)

Maar bovenal is oranje synoniem voor Nederland. Sinds onze ‘Vader des Vaderlands’ Willem van Oranje in de 16e eeuw Nederland naar de zelfstandigheid leidde, is oranje de nationale kleur. In de Nederlandse vlag komt de kleur niet meer voor. Het rood was oorspronkelijk oranje, naar de naam van het vorstendom Orange, waar het latere koningshuis mee verbonden raakte. In de loop van de 17e eeuw werd het vervangen door vermiljoenrood, dat tijdens zeeslagen makkelijker te herkennen was.

Voordeel van oranje als volkskleur is dat het nationale voetbalelftal een unieke verschijning is tussen het wit, rood of blauw van andere grootmachten, alhoewel we op het WK van 2006 plotsklaps het oranje van Ivoorkust ontmoetten. De secretaris is benieuwd of al eens onderzocht is welk sportpsychologisch effect de kleur heeft; van het Braziliaanse kanariegeel schijnen immers ook speciale krachten uit te gaan.

Het woord oranje is afkomstig van het Perzische narang (het Spaanse naranja), dat sinaasappel betekent. Met deze vrucht komen we wederom bij de Franse stad Orange uit, want die plaats was ooit een centrum van sinaasappelhandel. Het Nederlandse koningshuis dankt zijn naam dus eigenlijk aan de sinaasappel! We zingen in deze periode overigens over deze ‘appeltjes van oranje’, getuige het lied ‘Sinterklaas die goede heer’.

Bron: tuinen.nl

Vruchten of groenten met een oranje kleur zijn niet te versmaden en vormen qua vitamines een uitstekende aanvulling op anders getinte soortgenoten. De secretaris verhaalde al eens over de pompoen, maar wat te denken van de oranje paprika: de lekkerste in zijn genre! In pakken ‘multivitamine’ zult u regelmatig de papaya onder de ingrediënten aantreffen. Een bijzondere vrucht die, net als wortel, rijk is aan bètacaroteen. Last but not least is daar uiteraard de abrikoos, een zeer appetijtelijke vrucht. Een pak dubbeldrank met sinaasappel en abrikoos giet de secretaris gulzig in zijn keel. Als los fruit is de abrikoos niet op zijn allerbest, maar gedroogd in gerechten en in (kruimel)gebak kent de vrucht geen meerdere.

Na deze kleurbekentenis weet u nu hoe u het best de secretaris kunt ontvangen!

Advertenties

Een gedachte over “Kleur bekennen (2): oranje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s