Uitblinkers – Malcolm Gladwell

De Beschermheer zag onlangs Malcolm Gladwell in het echt en concludeerde: dit is een rasverteller. Zoals dat gaat bij zo’n gelegenheid stond hij voor hij het zelf in de gaten had met een tweetal boeken van de beste man in de handen, een totaal ongeplande aankoop. En als je dat soort boeken eenmaal hebt, kun je ze net zo goed lezen.

Het bleken bepaald geen miskopen. Neem nou het boek Uitblinkers. Gladwell constateert terecht dat we aan mensen die uitblinken in een bepaalde discipline (sport, ondernemer, kunst) overdreven veel kwaliteiten toeschrijven. Overtuigend bewijst hij dat deze uitblinkers weliswaar inderdaad veel talent hebben en zonder uitzondering hard gewerkt hebben om dit talent uit te bouwen, maar dat ze stuk voor stuk ook geluk gehad hebben et de kansen die zich aangediend hebben door het tijdsvak waarin ze geboren werden, hun leefomgeving, hun gezinssituatie, hun cultuur, etc.

Wat cultuur betreft: wist u dat de meeste vliegtuigongelukken zich voordoen in situaties waarbij de meest ervaren van de twee piloten (er zijn er altijd minsten 2 aanwezig in een verkeersvliegtuig) achter de knuppel zit? De minder ervaren piloot durft namelijk, zeker in landen met culturen die hoog scoren op de cultuurdimensie machtsafstand (Hofstede, Allemaal Andersdenkenden), zijn meer ervaren collega niet goed aan te spreken op de fouten die deze maakt. Echt waar: er zijn vliegtuigen uit de lucht gevallen omdat piloten uit Zuid-Amerika (grote machtsafstand) niet aan de bazige Amerikaanse verkeersleider (kleine machtsafstand) duidelijk wisten te maken dat de brandstof bijna op was (verkeerstoren: “U dient nog even rond te blijven cirkelen” – Piloot:  “Als de baas het zegt…”).

We zijn de link van de laatste anekdote met het begrip Uitblinkes even kwijt, maar Gladwell is ook op papier een meesterverteller. En het blijkt geenszins toeval te zijn dat Steve Jobs en Bill Gates ongeveer even oud zijn/waren. Zijn boeken zijn genieten. Interessant. Vier sterren voor Uitblinkers. Over het andere boek, Intuïtie, hebben we het vast nog wel eens.

Advertenties

Een gedachte over “Uitblinkers – Malcolm Gladwell

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s