Queen: lest best

Het was onlangs alweer 20 jaar geleden dat Freddie Mercury aan AIDS overleed. Het vaak prachtige Het Uur van de Wolf besteedde hier aandacht aan door het uitzenden van de documentaire ‘Queen nog nooit zo gezien’. Een fraai stukje werk, waarin onder andere de twee overgebleven bandleden (gitarist Brian May en drummer Roger Taylor) terugkeken op de eerste 20 jaar van de band, de periode mét de extraverte frontman.

Over Freddie Mercury is al verschrikkelijk veel gezegd en geschreven: de secretaris meent daar niet veel aan te kunnen toevoegen. Zelf is hij nooit helemaal kapot geweest van de (zang)maniertjes en de fysieke aanstellerij van de in Zanzibar geboren Mercury, maar het staat buiten kijf dat hij één van de belangrijkste zangers is geweest in de popgeschiedenis. De leadzanger van Queen beschikte over een grenzeloze energie, die hem in zekere zin ook fataal is geworden.

Aandoenlijk is het laatste deel van de documentaire, waarin Mercury, ondanks dat zijn ziekte zich al in een vergevorderd stadium bevond, toch de kracht weet te vinden om nog een aantal nummers in te zingen voor de cd ‘Made in Heaven’. De secretaris vindt ‘Those were the days of our lives’ (ook wel bekend als ‘These are the days of our lives’) van dit album het mooiste Queen-nummer ooit gemaakt. Misschien gek om te veronderstellen, maar wellicht komt het doordat Mercury zich geen lichamelijk vertoon kon permitteren en zich daardoor volledig concentreerde op de muziek. Voeg daarbij zijn kwetsbaarheid en emoties rondom de naderende dood en voilà, een schitterende zwanenzang.

De percussie in dit nummer is werkelijk fenomenaal: bescheiden, maar toch zo toonzettend. De clip eindigt met de woorden I still love you, wat een ode is aan de fans die Queen steunden en bleven steunen.

Advertenties

4 gedachtes over “Queen: lest best

  1. Het mooiste Queen-nummer? Naast ‘Radio Ga Ga’ misschien. Maar het verhaal bij ‘These are the days of our lives’ doet ook veel. Ik zag een documentaire met Peter Freestone, de voormalig persoonlijk assistent van Mercury. Hij vertelde dat de zanger in deze clip aan de vloer gekluisterd was vanwege helse pijnen aan zijn voeten. Freestone vertelde ook meer over die grenzeloze energie, daarover morgen meer …

  2. Imposante carriere, imposante documentaire, van en over een band met een naam die feitelijk niet paste tenzij je het hebt over een drama-queen. Met in Mercury de eenzame figuurlijke kaars die aan twee kanten brandde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s