We zijn allemaal creatief, ook volgens onszelf op Linkedin

Komisch: Linkedin maakte vandaag bekend dat creatief (of creative) het meest gebruikte woord is in Linkedin profielen in Nederland, Duitsland en Amerika. De meeste mensen die op de werkvloer om zich heen kijken zullen zich hierover vermoedelijk verbazen. En wij van NUt voelen ons bijna overbodig, zie ons mission statement.

De Beschermheer geeft les in creativiteit en meent dan ook met enige autoriteit over dit onderwerp te kunnen schrijven. Volgens de definitie van Ken Robinson zijn we inderdaad allemaal in zekere zin creatief. Hij definieert creativiteit namelijk als het bedenken van originele ideeën die waarde hebben. En inderdaad, dat doen we allemaal wel eens. De meesten van ons echter veel te weinig.

Creativiteit is net zozeer een vaardigheid als een talent. Dit betekent dat minder getalenteerden onder ons een behoorlijk niveau kunnen bereiken als ze de juiste vaardigheden maar aanleren en wat andere dingen afleren. De basistechnieken zijn relatief simpel, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Het gevolg is dat verreweg de meeste mensen hun creatieve potentieel grotendeels onbenut laten.

En dat terwijl creativiteit een veel gevraagde capaciteit is. Anders zouden niet zoveel mensen het in hun Linkedin profiel vermelden. Ander bewijs: een IBM onderzoek onder 1500 CEO’s wereldwijd bracht naar voren dat creatief leiderschap voor bedrijven één van de drie sleutelfactoren is voor succes in de nabije toekomst.

Bizar genoeg doen veel bedrijven er alles aan om creativiteit in hun organisaties te ontmoedigen. In het boek Drive van Daniel Pink leren we immers dat de beloningssystemen die bedrijven hanteren funest zijn voor creativiteit. Dat niet alleen, ook het moeten registreren van je gewerkte uren remt de creativiteit enorm. En laat dat nou net de praktijk zijn bij veel bedrijven in de creatieve sector…

Kortom, NUt blijft nog wel even bestaan, wat u ook beweert op Linkedin.

Advertenties

7 gedachtes over “We zijn allemaal creatief, ook volgens onszelf op Linkedin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s