Cabaret voor beginners – Brigitte Kaandorp (++++)

Hoera, een gastbijdrage van mevrouw De Beschermheer!

Op 13 december in de stadsschouwburg van de Domstad kreeg ik van mijn groot inspirator Brigitte Kaandorp (B) voor slechts 30 euro een beginnerscursus cabaret. Aan de hand van tien stappen werden we in een kleine drie uur om de oren geslagen met een batterij aan trucs, subtips en een noodtip voor het leren ‘cabareteren’. Tien stappen is niet veel en daarbij blijkt een goede opening al het halve werk (stap 1 t/m 5). B liet treffend zien dat, als je als caberetier niet opkomt, er niets gebeurt. Het decor had dusdanig herkenbare attributen, dat je daar als beginnend cabaretier wel raad mee weet. Zo waren er poppenkasten, een balustrade en een koelkast, kortom zaken die je thuis ook vaak hebt en waarmee je kunt oefenen. De snackautomaat daargelaten. En wees verstandig: neem bij je optredens zelf een bos bloemen mee voor het geval de gastheer dat vergeet. U begrijpt het vast, de cursus was de rode draad van de avond, maar ondertussen deed ze natuurlijk waarvoor wij echt gekomen waren: ons op de lachspieren werken.

 

Chaos en schlemielig opreden waren wederom troef. B is altijd iets kwijt, biedt daarvoor voortdurend haar excuses, zet grote ogen op, trekt gedurende de show steeds meer kleren uit en slaakt kreuntjes bij het vertellen van anecdotes over zielige en zeikerige mensen. Zo deelde ze ons mede dat er in de vorige cursusgroep een bejaarde cursiste was, die een ernstige zweerderige en pusserige teenziekte bleek te hebben. Het gebruiken van vieze woorden is overigens de noodtip voor beginners waarover ik het eerder had. Als rot in het vak zou zij dit trucje niet meer hoeven te gebruiken, maar de zaal lag toch dubbel bij de inzet van gore scheetgeluiden. Persoonlijk vond ik dat zelf wat overbodig en het minste onderdeel van deze voorstelling, maar kennelijk sprak ze hier toch een deel van de zaal mee aan. Wel heb ik genoten van haar heerlijke liedje halverwege de avond waarbij ze agressieve en grove woorden niet schuwde. Ook wij beschaafde mensen moeten onze negatieve energie immers kwijt en dat kan prima gekanaliseerd via liedjes, aldus B. Ander hoogtepunt was het de draak steken met ANWB-leden van middelbare leeftijd in Human Nature outfits, die altijd alles onvoorstelbaar keurig op orde hebben (in tegenstelling tot huize Kaandorp). Zo’n stel waarbij het initiatief om iets te ondernemen altijd van de vrouw af moet komen en waarbij sprake is van terugkerende dialogen. Tenminste een keer per jaargetijde vraagt de vrouw “Zeg schat…?”, waarop haar man steevast antwoordt: “Mmmm” … “Zullen we gaan fietsen op de Veluwe?” en dat kan natuurlijk omdat alles thuis picobello geregeld is (de bloembollen zijn bijvoorbeeld al ruimschoots voor de winter geplant, daar waar B en ik natuurlijk pas achterkomen als het te laat is).

 

Als cursusleidster kwam B overigens ook goed uit de verf. Geregeld vroeg ze of haar stof begrepen werd en of er nog vragen waren. Tegen het einde van de avond bleef ze nadrukkelijker bij deze vraag stilstaan, omdat ze als geen ander weet dat cursisten over een bepaalde schroom heen moeten komen eer ze met vragen durven komen. En warempel, na enige aarzeling gingen de vingers de lucht in. Op vragen als “Hoe voorkom je slapende toeschouwers”? en “Hoe krijg je een volle zaal”?, wist ze gevat antwoord te geven. Op de laatst gestelde vraag over hoe vaak een toegift gegeven moet worden had ze niet direct een antwoord. Maar dat ze na afsluiting van de voorstelling drie keer terugkwam voor liedjes uit voormalige shows leek me niet toevallig. Het was beslist de leukste cursus waaraan ik in mijn leven heb deelgenomen. Ik raad hem iedereen aan!

Advertenties

4 gedachtes over “Cabaret voor beginners – Brigitte Kaandorp (++++)

  1. hahah maf! ‘Gingen de vingers de lucht in?’ Belgen zijn volgens mij echt beter opgevoed, dit zie je vaker. In de Nederlandse theaters worden alle vragen gewoon geroepen :p ben er zelf ook al 2 keer geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s