De bal: blijvend inspirerend

De NUt-bestuursleden brachten tijdens de tweede NUtferentie als toegift een voorwerp mee dat hen inspireert. De secretaris dacht er even over na; hij wilde uiteraard enige diepzinnigheid tentoon spreiden doch vooral niet te gekunsteld. En eureka!, een blik in de tuin bracht de plotsklapse oplossing: daar lag uit het niets een voor hem onbekende oranje bal in volle glorie op het gras. Een surrealistische droom of een verlegen kind dat het ronde object niet durfde terug te vragen? De secretaris vergewiste zich ervan dat de bezitter (m/v) in geen velden of wegen te bekennen was en eigende de bal zich (tijdelijk?) toe. Een bal is namelijk ontzettend inspirerend, want:

Tijdloos: 50 jaar geleden speelde de jeugd al met een bal op straat en over 50 jaar zal dat nog zo zijn. De bal loopt als een rode draad door de vrije tijd van de secretaris, van kindsbeen af. Na school trainingspak aan en hup, het voetbalveldje op. Daarnaast bereikt zijn tenniscarrière aanstonds zijn 25ste verjaardag en ook zijn nakomelingen probeert hij te activeren met balletjes van divers formaat en kleur.

Foto: T. Klijn
Foto: T. Klijn

Creatief: een bal maakt creatief, dat zal de beschermheer zeker onderstrepen. Ongelooflijk wat voetballers, tennissers, maak ook bijvoorbeeld biljarters en golfers met een bal(letje) voor elkaar krijgen. De bedenkers van al deze balsporten hebben hun vindingrijkheid bewezen en er meteen voor gezorgd dat velen na hen hun creativiteit konden botvieren. ‘Ik ben niet creatief’ is een veelgehoorde uitspraak, maar heeft men dan ook sportbeoefening gedacht?

Verbindt:  een bal is het ultieme middel om mensen met elkaar te verenigen. Op microniveau maken onbekende kinderen kennis onder het genot van een balspelletje. Een vergelijkbaar idee zien we bij (bedrijfs)introducties van groepen mensen: een speelse methode om het ijs te breken. Op macroniveau kan een bal soms een brug slaan tussen twee met elkaar in onmin levende volkeren: een voetbalwedstrijd is de enige wedkamp waarbij toenadering in plaats van verwijdering plaatsvindt.

Naast deze lofzang op de veelzijdige sterktes opperde de secretaris dat de bal ook symbool staat voor zijn huidige levensfase. In een periode waarin werk, gezin, kinderen en hobbies een verdringingsmarkt vormen, probeert de secretaris ‘alle ballen in de lucht te houden’. De hamvraag is natuurlijk hoeveel en welke ballen dat zijn, maar daar filosofeert de secretaris graag met u face-to-face over….

Advertenties

4 gedachtes over “De bal: blijvend inspirerend

 1. Sta u mij toe een stevige kanttekening bij deze positieve, ietwat naieve stellingname te plaatsen.

  Laat ik beginnen bij het inmiddels beruchte “balletje balletje”, waarbij nietsvermoedende toeristen het weinige geld uit de zak geklopt wordt middels een doortrapt spel. Het slachtoffer in deze krijgt een drietal ondoorzichtige houders voor zich te zien. De sluwe spel initiator plaatst zichtbaar een balletje onder een van de houders en verplaatst vervolgens in een aantal willekeurige bewegingen de houders, waarna de deelnemer mag raden onder welke houder het balletje zich bevindt. Nochtans gaat dit de eerste paar keer goed en de argeloze medespeler gaat grover geld inzetten om zo zijn liquide middelen eens flink uit te breiden, althans, dat denkt hij. Op het moment dat er daadwerkelijk veel geld op het spel staat weet de gastheer middels een scala aan smerige en ondoorgrondelijke trucs het balletje te verwijderen uit de houder waaronder eenieder nu zou denken dat-ie zich zou bevinden. En voila, een wereldburger is weer een illusie armer en een andere wereldburger een flink geldbedrag rijker.

  Ten tweede is het hierboven geroemde voetbalspel zeer zeker ook een bron van agressie, zowel tussen de deelnemende teams als tussen de supporterskampen beider partijen. Het zal niet de eerste keer zijn wanneer een van de balletjes trappende multimiljonairs het ziekenhuis in geschopt wordt en dan schrijf ik nog niet eens over de psychologische oorlog die dagen, soms al weken voor een match gevoerd wordt. Kijken we naar de aanhangers van deze teams, dan zien we georganiseerde weilandveldslagen en horen we racistische en anti-semitische spreekkoren. Tenslotte zwijg ik over de gigantische miljarden-industrie tot welke de eens edele voetbalsport verworden is; financiele belangen prevaleren inmiddels al decennia boven sportiviteit, clubliefde en wat dies meer zij.

  Concluderend durf ik te beweren dat de bal de mensheid veel goeds heeft gebracht maar ontegenzeggelijk een bijdrage levert aan de neergang van diezelfde mensheid.

  1. Geachte Bas,

   Dank voor uw uitgebreide en stevig gefundeerde reactie. Echter, ook in uw verhaal zitten zekere hiaten in de gedachtegang.
   Het spel ‘balletje balletje’ is zo overduidelijk oplichterij dat een gemiddeld toerist zich er met een zeker dédain voorbij spoedt. Aan de andere kant, enige creativiteit kan de oplichters in kwestie niet ontzegd worden.
   Dat de commercie en hooligans het voetbal danig verpesten, valt natuurlijk niet te bestrijden. Het is daarentegen wel de vraag of het voetbal an sich daar de veroorzaker van is. Waarschijnlijk zou zulk wanstaltig gedrag zich op een andere wijze manifesteren.

   De secretaris heeft in ieder geval een warme en trouwe relatie met de bal en hoopt dat, los van alle denkbare kanttekeningen, nog lang zo te houden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s