Het geheugenpaleis (++++)

Het geheugenpaleisWat herinnert u zich nog van de laatst gelezen roman of een recente bioscoopfilm? Het geheugenpaleis, geschreven door Joshua Foer, de broer van de auteur van Extreem luid en ongelooflijk dichtbij, is een boek dat ingaat op waarom wij steeds meer lijken te vergeten (of minder lijken te onthouden).

De Voorzitter moet toegeven dat hij het ging lezen in de hoop een aantal geheugentrucs te leren. En die komen zeker in het boek voor, die trucs. Maar de insteek is anders. Foer werkt vanaf het begin van zijn schrijfsel toe naar deelname aan de Amerikaanse geheugenkampioenschappen.

Om iets te begrijpen van zijn zoektocht en duiding van het geheugenpaleis, beginnen we bij Simonides. Deze dichter uit de Griekse oudheid kon zich, na instorting van een eetzaal, precies herinneren hoe de situatie voor de instorting was geweest. Hier ontstond de geheugenkunst.

De technieken in de geheugenkunst zijn gebaseerd op het feit dat menselijke hersenen heel goed beelden en inrichtingen van ruimtes vasthouden (ooit handig voor het lokaliseren van voedsel). Om iets goed te onthouden, verzin je bij een reeks te onthouden feiten opmerkelijke beelden. Deze plaats je op herkenbare plaatsen in een jouw vertrouwde omgeving. Om je de feiten weer te herinneren, hoef je later alleen maar in gedachte door deze omgeving te wandelen.

Foer’s zoektocht naar de mnemotechniek leidt naar Infographicbijzondere figuren. Ed Cooke, grootmeester uit Oxford is wereldkampioen geheugen. EP,een voormalig laboratorium-assistent die zich al jaren niets herinnert van zijn bestaan, behalve dan de laatste twee minuten.
En ook Gordon Bell, onderzoeker bij Microsoft en iemand die alles registreert wat hij meemaakt d.m.v. een miniscule camera die hij altijd om zijn nek draagt. In bijgaande infographic is goed te zien wat Bell al heeft vastgelegd in zijn leven.
Ook Tony Buzan komt aan bod (bij de lezers wellicht bekend als uitvinder van het ‘mindmappen’). Aan hem is zelfs een heel hoofdstuk gewijd.

Hoe is het met het geheugen van de Voorzitter na het lezen van dit boek? Inmiddels zetelt een reusachtige koffieboon op mijn zitbank; de koffie zal ik morgen niet vergeten.

Joshua Foer. Het geheugenpaleis (356 pagina’s). ISBN: 978 90 234 4209 7. € 19,90.

(Afbeeldingen: de Bezige Bij en gizmodo.com)

Advertenties

4 gedachtes over “Het geheugenpaleis (++++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s