Op eigen verzoek: de Weefkamer

Het gebeurt niet vaak dat een eetgelegenheid het NUtblog uitnodigt voor een recensie. Logisch, want het oordeel kan een reputatie maken, maar ook breken. De uitbater moet dus lef hebben, aangevuld met een flinke dosis zelfvertrouwen. Arnoud van Buul, alias Noudje Buul, durfde het kennelijk wel aan, want via via liet hij ons weten teleurgesteld te zijn dat zijn etablissement, de Weefkamer, nog nooit door ons gerecenseerd was. De Knegselse friettenthouder had een punt, want de Beschermheer bezoekt zijn zaak met enige regelmaat – en dat al jarenlang.

U weet nu al dat deze recensie niet negatief uit zal vallen. Waarom zou de Beschermheer immers terugkeren naar een tent waar frikandellen en frieten niet te vreten zijn? Maar niet slecht is één ding, uitzonderlijk goed zijn is wat anders. Op de een of andere manier is de Weefkamer geen gewone friettent. Anders is niet niet te verklaren waarom vele Kempenaren uit de wijde omgeving de moeite nemen om de auto te pakken vanuit plaatsen met illustere namen als Wintelre, Duizel en Casteren om kilometers verderop in Knegsel hun friet te kopen. Regelmatig hangen de mensen met de benen buiten. De friet van de Weefkamer is gewoon erg lekker, de porties allesbehalve zuinig en de frikandel speciaal uitmuntend.

Ach de Weefkamer, het is ook een kamer van herinneringen. Aan de gevelbelettering, waaraan jarenlang een e ontbrak, zodat er Wefkamer kwam te staan, wat in de Knegselse volksmond al snel verbasterd werd tot het weinig chique Befkamer. Later viel ook de m eraf, zodat er Wefkaer kwam te staan. Herinneringen ook aan vorstelijke vuurwerkspektakels met oud en nieuw, die soms eerder deden denken aan een burgeroorlog dan aan het feestelijk verjagen van boze geesten. Aan gesprekken met oprichter Wil, die in zijn beste dagen bekend stond als een tempobeul op de racefiets. Over de wispelturigheid van zijn zoon, die toen hij net de scepter zwaaide elke week andere kroketten bestelde. “De mensen willen gewoon weten waar ze aan toe zijn als ze een kroket bestellen.” Een filosofische wijsheid van ongeëvenaarde schoonheid wat ons betreft. Over nog altijd niet gerealiseerde uitbreidings- en verbouwingsplannen, waar eerlijk is eerlijk, het interieur wel aan toe is.

Toch wordt er hard aan de weg getimmerd. De laatste jaren komen de mensen niet alleen maar meer naar de Weefkamer toe, de Weefkamer komt ook naar de mensen toe. Eerst was er één frietwagen voor evenementen, toen twee, toen drie en inmiddels gaat het aardig richting de tien en kun je door heel Brabant de friet van De Weefkamer aantreffen. Met een beetje geluk gebakken door Noudje zelf, die ook niet te beroerd is om je de friet even thuis te laten bezorgen, als de omstandigheden daar om vragen en je niet te ver weg woont.

De Beschermheer geeft geen sterren in dit geval, maar raadt u de Weefkamer wel aan als u in de buurt bent.

Advertenties

12 gedachtes over “Op eigen verzoek: de Weefkamer

  1. Hulde voor deze recensie en de frieten van Noudje! Uit de diepte van mijn herinneringen komen de beelden weer boven van Opa Buul die op het achterplaatsje honderden kilo’s aardappels schilde en aan het “ontpitten” was, ” vur vèèf gulde friet”, de donkerbruine inrichting en de gratis softijsjes bij het 5(??) jarig bestaan. Een heuglijk moment wat de beschermheer wellicht nog gemist heeft in zijn jonge jaren!

    @Janny: waarschijnlijk heet zo’n vleesstaaf in Knegsel gewoon een frikandel. Zeer modern aangepast aan de nieuwe spelling.

  2. In Oss hadden we vroeger (eind vijftiger, begin zestiger jaren) een vergelijkbare tent: Appie Bouman. Inmiddels allang overleden, maar Appie was de uitvinder van ‘t supertje (gehaktbal met friet en mayonaise). Jeugdsentiment.

    Doe hier mar unne friet mi naise, en drie frikadelle spee siaal. En un slaatje vur Bas Arts. As ut kan, efkes brenge.

  3. Heer Wallie bakte vroeger ook de frietjes zelf in huize Klijn, hij noemde het “Papa’s patateskraam”.
    Voor zijn kleinkinderen heeft hij ook een keer zelf gebakken en jawel, toen was het “Opa’s patateskraam”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s