In tijden van crisis: schorseneren

De secretaris liep vandaag langs de Turkse toko (een welkome compensatie voor Nederlandse groenteboeren die welhaast uit het straatbeeld zijn verdwenen) en zag daar tot zijn genoegen een bak met langwerpige bruine stengels liggen. Want het was al een winter terug dat hij voor het laatst schorsenen had gegeten, want over deze vergeten groente hebben we het hier. Een aantal jaar geleden ontdekte de secretaris deze op het oog niet al te aantrekkelijke ‘winterasperge’ en sindsdien probeert hij ze tijdens de koude maanden een aantal keer te bemachtigen.

Schorseneren worden ook wel ‘keukenmeidenverdriet’, ‘huisvrouwenleed’ of ‘asperges van de armen’ genoemd. De eerste twee namen refereren waarschijnlijk aan de niet te onderschatten bereiding: het schillen van schorseneren is redelijk lastig en bovendien komt er een kleverig sap vrij, waardoor je handen vervelend aanvoelen. De Duitsers hebben (wederom) een schitterend woord voor deze groente: ‘schwarzwurzeln’.  Oorspronkelijk komt de groente uit het Middellandse Zeegebied, waar de Italianen hem “scorza nera” of “scorza negra” doopten, wat “zwarte schil” betekent.

Bron: groentenenfruit.nl

Zoals de laatste bijnaam aangeeft, komen schorseneren tot wasdom, als men dezelfde bereidingstechnieken en combinaties hanteert als bij asperges. Schillen, vijftien minuutjes koken, en dan lekker een plakje ham of kaas erop. Een ovenschotel met schorseneren, aardappelen, kaas en bijvoorbeeld een béchamelsausje is een heerlijke winterse kost. Voor de culinaire avonturiers onder ons: op de facebook-pagina over schorseneren staat een recept met gnocchi en zalm. Kennelijk kan de schorseneer ook zonder de piepers.

Overigens eten de kinderen van de secretaris met plezier deze ondergewaardeerde groente. Het is misschien niet de spannendste is zijn soort, maar in de winter zeker een leuke afwisseling tussen de knollen en de kolen. Gelukkig is de stengel de laatste jaren enigszins aan een opmars bezig. Schorseneren bevatten geen doorsnee voedingsstoffen: ze kenmerken zich door een hoog fosfor- en ijzergehalte. Probeert u het eens: wie weet gaat u ze nog bezingen, net als drs P., die in de jaren tachtig een bescheiden hitje scoorde met het absurdistische ‘Knolraap en lof, schorseneren en prei’.

Advertenties

7 gedachtes over “In tijden van crisis: schorseneren

 1. Leuk artikel over de schorseneer! Die facebookpagina heb ik opgezet. Erger nog, ik heb zelfs een hele site over schorseneren gemaakt omdat ik er echt gek op ben :-)
  Misschien is dat nog interessant om in het artikel te vermelden? Er staan veel recepten op zodat mensen die niet weten wat ze er mee kunnen maken altijd iets lekkers kunnen koken.

   1. Dank je voor de complimenten en de verwijzing naar mijn site. Komende week komt er ook nog een recept voor een lekker romige soep op. Ik heb ook nog een heerlijk recept voor een schorseneren quiche met spekjes. Er komen dus nog heel wat lekkere recepten aan!

 2. Schorseneren zitten nog lang niet overal in het standaard assortiment. Ik heb mail gehad van mensen die ze hebben gekocht bij Plus Supermarkt, Albert Heijn en Lidl. Je moet bij supermarkten geluk hebben dat ze het verkopen. Dat verschilt echt per winkel. De prijzen zullen daar lager liggen.
  Meer kans heb je bij goede groenteboeren of biowinkels. Daar liggen de prijzen hoger en kosten schorseneren rond de 4 euro per kilo.

 3. Ik heb ze, in een luie bui, ooit gekocht ingemaakt in een glazen pot.
  Smaakt dan niet, netzomin als aspergers in een pot. Dus voortaan gewoon schillen en plakhanden krijgen.

  1. @Janny, onder water schillen scheelt heel veel. Gewoon even de gootsteen vol laten lopen. Met rubber handschoenen is nog beter. Na het schillen direct in pan met citroen- of azijnwater tegen verkleuren. Het valt dan allemaal reuze mee. Maak maar eens verse rode bietjes…dan vergaat het lachen je ook wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s