Echt onzin

“Echt onzin”, sprak Beatrix, en daarmee was het belangrijkste nieuwsfeit van de afgelopen week een feit. In een land wonen waar de mensen niets belangwekkenders te doen hebben dan eindeloos op en neer discussiëren over dit soort futiliteiten, het blijft een merkwaardige gewaardwording. Of, zoals Bert Wagendorp deze week in de Volkskrant schreef, het valt in dit land niet mee om nog satire te maken, zo onbedoeld geestig is de werkelijkheid reeds. Anderzijds was het een hele prestatie van ons staatshoofd om zowel haar eigen bestaansrecht als de ophef die de PVV creëerde in twee woorden samen te vatten.

Ach ja, de PVV. De Beschermheer kreeg onlangs een boek cadeau over de oprichter van deze club meestal ontevreden ogende lieden. Het droeg de titel “Geert Wilders” en de ondertitel “Tovenaarsleerling”. Vreemd: waar die ondertitel nou precies op slaat wordt nergens duidelijk.

De auteur, Meindert Fennema, heeft een indrukwekkend staaltje desk research uitgevoerd. Het boek bevat ongelooflijk veel details over het politieke gepriegel van de afgelopen tien jaar. Tijdens het lezen bekroop ons steeds meer zelfmedelijden. De theaterstukken rondom Hirsi Ali, de kabinetten Balkenende, de LPF, Kunduz, als min of meer neutrale toeschouwer vraag je je toch steeds weer af of het nou een komedie is, een drama, of een tragikomedie. En dat allemaal gesubsidieerd met uw en mijn belastinggeld.

Hoe dan ook, ergens heeft de PVV een punt.  Er is natuurlijk wel wat aan de hand in een samenleving als mensen om hun ideeën van hun fiets getrokken worden en vermoord (Theo van Gogh). Bij NUt zijn we toch wel heel erg van de vrije meningsuiting. En wij benijden Geert Wilders geenszins, dag en nacht beveiligd worden betekent leven zonder privacy, en dat is geen pretje.

De auteur gaat er prat op geen oordeel te vellen over de PVV of Geert. Dat mag de lezer zelf doen. Gek genoeg valt dat nog niet mee. Eigenlijk weet je aan het einde van de 259 pagina’s nog net zo weinig van de man als daarvoor. Hoe hij politiek te werk gaat wordt wel duidelijk (nogal onconventioneel, dankbaar gebruikmakend van het fenomeen dat het benoemen van een duidelijke vijand aantrekkelijk is voor veel mensen), maar wie hij écht is en waar zijn denkbeelden vandaan komen, het blijft gissen. Het boek van Fennema is zeer gedetailleerd, maar het schild van Geert blijft intact. Uiteindelijk word je dus niet zo heel veel wijzer.

Onze voorspelling: als Geert zo kinderachtig op blijft treden als afgelopen week en bij de algemene beschouwingen de fout blijft maken met nonsens te komen als de kopvoddentaks, dan blijft er van zijn PVV op termijn niet veel over.

Het lijdt, ondanks de eerste alinea, al tot satire. Vandaag gelezen op Twitter: oh jee, RTL4 voorspelt sluierbewolking. Dat worden weer kamervragen van Geert.

En dan de sterren voor het boek: +++

Advertenties

Een gedachte over “Echt onzin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s