Martin Pikaart – De Pensioenmythe (+++++)

Alhoewel enigszins (te) laat, deed de uit het arbeidsproces getrede gastauteur Wallie nieuwe inzichten op rondom het pensioenstelsel. Hier zijn recensie van het boek ‘De pensioenmythe’ van Martin Pikaart.

De oude slogan ‘Je werkt één dag in de week voor je pensioen’ kan beter vervangen worden door ‘Je werkt twéé dagen in de week… voor iemand anders zijn pensioen’! Want hoeveel werkt u voor uw pensioen? Eén dag per week, Twéé? Wie garandeert eigenlijk dat u over twintig, dertig jaar uw appeltje voor de dorst nog krijgt?

Het woord pensioen wordt door de meeste jongeren geassocieerd met saai, en ‘de ver van mijn bed’-show. Het jaarlijkse uniforme pensioenoverzicht wordt door werkende jongeren in loondienst in het beste geval voorzien van twee keurige gaatjes voor in de ordner. Toch slaagt Martin Pikaart erin om in zijn boek ‘De Pensioenmythe’ op fascinerende wijze te beschrijven waarom het Nederlandse pensioenstelsel bij ongewijzigd beleid ten dode is opgeschreven. Het stelsel alom geprezen als ‘het beste ter wereld’.

Nu de babyboomgeneratie met pensioen gaat, verandert menig pensioenfonds van een spaarpot in een uitkeringsverstrekker. De pensioenfondsen hebben teveel beloofd en te weinig premie geïnd, maar durven de groeiende tekorten niet onder ogen te zien. In plaats daarvan claimen ze dat ze nog jarenlang hoge rendementen zullen halen. Het worden Titanics die wegzinken terwijl het orkest vrolijk verder speelt. Volgens Pikaart is er nog redding mogelijk, maar dan moet wel nú het roer om. Zo niet, dan vinden de dertigers en veertigers van nu de hond in de pot.

Bent u verplicht aangesloten bij het ABP, PFZW (voorheen PGGM) of een van de andere grotere pensioenfondsen dan is dit boek sowieso een ‘must’. Pikaart beschrijft helder en onderbouwd hoe het zo gekomen is, en doet bovendien een voorstel voor een makkelijk realiseerbaar nieuw eerlijk stelsel. In navolging van een recensent van het boek zegt Wallie: “Mijn beste advies aan u, lezer is, lees het!” Zonder blozen +++++ NUtsterren.

Advertenties

2 gedachtes over “Martin Pikaart – De Pensioenmythe (+++++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s