Leemkuilcross 2012

Alhoewel de hoogtijdagen van de hardloopcarrière van de secretaris inmiddels enige jaren achter hem liggen, bindt hij bij gelegenheid de strijd aan met de tanende conditie en de immer op de loer liggende verzuring. Bovendien, op bijna 35-jarige leeftijd kunnen taaiheid, ervaring en zelfkennis een duursporter nog verrassend ver brengen. Afgelopen weekend besloot hij op het laatste moment deel te nemen aan de negende editie van de Leemkuilcross in Berg en Dal, hetgeen enthousiast werd begroet door zijn trouwe supporter Wallie, die af en toe ook een hardloopkansje waagt, maar deze keer de trimschoenen thuis liet.

Bij de Leemkuilcross heeft de secretaris gemengde gevoelens. Nimmer zag hij zo af tijdens een hardloopwedstrijd als tijdens de tweede jaargang in 2003. Hoewel conditioneel sterk liet de secretaris zich als onervaren crossloper toen flink in de luren leggen door het vermetele parcours. Na ongeveer de helft van de ruim 9 km (de lange cross) leken zijn longen te ontploffen en dacht circa 95% van zijn lijf aan opgeven. Hij vraagt zich jaren later nog af hoe hij toen zonder te stoppen de finish gehaald heeft, als één van de laatsten uiteraard.

Door schade en schande wijzer schreef de secretaris zich deze keer, net als de vorige keer in 2005, in voor de korte cross. Dit jaar besloeg deze afstand 4200 meter, waarbij twee maal de leemkuil zelf werd betreden en -veel crucialer- daarmee ook twee maal de beruchte trap, waar nooit een einde aan lijkt te komen. Wellicht verradelijker is echter het eerste deel van de gele ronde waar naar schatting een dikke halve kilometer meter continu geklommen moet worden en waarbij tevens gewaakt moet worden voor opliggende wortels en somtijds gladde modderdrab. De gemiddelde loper doorstaat dit stuk balancerend tussen hoop en vrees, het ene moment het traject verachtend, dan weer diep respecterend.

Gelukkig koos de secretaris dit jaar een uitstekend aanvangstempo en wist hij -op het nippertje- zonder ademnood de moeilijkste passages door te komen. Mede daardoor kon hij ook nog een klein beetje genieten van de mooie omgeving in en om de leemkuil, geholpen door de prachtige, droge winterse dag met zuurstofrijke lucht. Uiteindelijk legde hij de cross in Berg en Dal af in iets minder dan 5 minuten per kilometer, zodat hij met zijn vader tevreden de andere onderdelen aanschouwde, waar vooral een heel snoezig, blondharig 5-jarig meisje de harten van het publiek stal bij de 1200 meter lange kindercross.

Deze derde ervaring met de Leemkuilcross smaakte naar meer: stiekem hoopt de secretaris nog eens te gloreren op de lange cross, maar dan zijn er heel wat (meer) trainingsuurtjes vereist!

Advertenties

5 gedachtes over “Leemkuilcross 2012

  1. Ontspannen wereldje dat loperswereldje, met hele families die elkaar aanmoedigen. Leuke sfeer. Niemand liep op zijn werkbrauwen of tandvlees en uiteindelijk is er niemand verdwaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s