Grip – Stefan Enter (++)

Mijn dochter, een belhamel eersteklas van juist drie jaar oud, zette gisterenochtend de schaar in een boek. Kaft en vier pagina’s exit. Zoiets dient natuurlijk een reprimande op te leveren, en dus stond zij even later kortstondig te mokken op de gang. Ondertussen constateerde de Beschermheer een gevoel van opluchting. Het boekwerk waar dochterlief namelijk in knipte, was het tot nog toe slechtste boek van 2012. Er was geen meesterwerk vernield.

Vreemd toch, hoe een persoonlijke mening af kan wijken van het oordeel van de recensenten van de bekende dagbladen in ons land. Trouw, Volkskrant, NRC, alle waren ze razend enthousiast. Vandaar dat de Secretaris dit boek cadeau deed aan de Beschermheer. Die begon het belangstellend te lezen en concludeerde al snel dat hij een hele andere mening toegedaan was.

We hebben het, maar dat had u al begrepen uit de titel van dit bericht, over Grip van Stefan Enter. Naar de bescheiden mening van de Beschermheer heeft de auteur een geweldig verhaal bedacht en dat vervolgens de nek omgedraaid. Het uitgangspunt is namelijk prachtig: vier mensen die elkaar kennen van hun Alpinisme-expedities tijdens hun studententijd ontmoeten elkaar weer aan de kust van Wales, waar twee van hen wonen. Tijdens een trip naar de Lofoten zijn wat dingen gebeurd die met raadselen omhuld zijn, waarna twee van de vier met elkaar trouwden.

Het is echter jammerlijk uitgewerkt. De Beschermheer werd er gewoon een beetje verdrietig van. Hij had voortdurend het gevoel dat de auteur zichzelf de opdracht gegeven had om literatuur te schrijven, géén lectuur. Het gevolg: nodeloos ingewikkeld en matig leesbaar. Overdreven bloemrijk taalgebruik, verzanding in details, moeilijke woorden om de moeilijke woorden. Een nogal vervelend boek, eigenlijk.

Over smaak valt te twisten. Wij geven het twee sterren. ++

Advertenties

Een gedachte over “Grip – Stefan Enter (++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s