Dubbel handig: Károly Takács

De Elfstedentocht kwam er dan toch net niet. Jammer, maar de gemiddelde sportliefhebber hoeft dit jaar niet bij de pakken neer te zitten. Schrikkeljaren bevatten per slot van rekening een verheugend aantal tot de verbeelding sprekende sportevenementen. De secretaris vervroegt zijn zomervakantie dit jaar mede door het plaatsvinden van de Olympische Spelen van 27 juli tot 12 augustus. Gastheer is voor de derde keer Londen, dat ook in 1908 en 1948 de internationale sportelite mocht ontvangen.

Bron: sport.uk.msn.com

Tijdens de tweede editie in de Engelse hoofdstad vond er een opmerkelijke prestatie plaats. De Hongaar Károly Takács won een gouden medaille op het onderdeel 25 meter snelvuur pistool. Het bijzondere eraan was dat hij dit met zijn linkerhand volbracht, hetgeen van nature niet zijn favoriete kant was. Takács verloor als sergeant in dienst in 1938 zijn rechterarm, toen een granaat te vroeg ontplofte in zijn hand. Hij genas en wilde doorgaan met zijn grote liefhebberij en schakelde van lieverlee over op zijn linkerhand.

Met een flink portie doorzettingsvermogen bereikte de Hongaarse schutter weer zijn oude niveau. In Londen versloeg hij de Argentijnse wereldkampioen Carlos Enrique Díaz Saenz Valiente met een nieuw wereldrecord van 580 punten. Takács’ rol op het internationale schiettoneel was daarmee nog niet uitgespeeld, want vier jaar later prolongeerde hij op 42-jarige leeftijd zijn Olympische titel. Hij klopte toen nipt zijn landgenoot Szilárd Kun, die nota bene door Takács getraind en gecoacht werd!

Takács kan met recht een legende op dit onderdeel worden genoemd, dat overigens vanaf de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 het vaakst op op het schietsport-programma stond. Op 3 augustus 2012 wordt bekend wie de nieuwste opvolger van Takács wordt: zou het een links- of rechtshandige schutter worden?

Advertenties

7 gedachtes over “Dubbel handig: Károly Takács

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s