Mangerie Heertjes, Nijmegen (++++)

De secretaris en zijn eega namen de gelegenheid te baat om te vieren dat het fenomeen borstvoeding definitief uit het gezinsleven verdwenen is. Een mooi en zeer handig proces van Moeder Natuur, maar het heeft ook zo zijn nadelen, zeker als een nakomeling lijdt aan een zekere vorm van allergie. Moeders had na een jaar noeste arbeid als kerstpakket een dinerbon ontvangen van mangerie Heertjes aan de Ridderstraat in Nijmegen, dus de keus was gauw gemaakt.

Heertjes werkt niet met een vaste menukaart of vaste gerechten, maar serveert een wisselend surprisemenu. Geen keuzestress dus en derhalve lieten de secretaris en zijn geliefde de gerechtjes tot hen komen. De amuses waren gevarieerd en lekker: vooral de verfijnde ansjovisdip bij de kaasstengel en de zeer zachte combinatie van zalm en paling stemden vrolijk. Het voorgerecht liet nog meer van de veelzijdige kwaliteiten van Heertjes’ keuken zien: een esthetisch vierluik van tonijn die zeer uiteenlopende culinaire gedaantes blijkt aan te kunnen nemen.

Bron: smulweb.nl

Inmiddels hadden we, na de mousserende rosé bij de amuses, een fles rode Rioja aangeboden gekregen. Kennelijk werd er, zoals je van een dergelijk etablissement mag verwachten, niet bij ieder gerecht een passende wijn geserveerd, maar wellicht was dit niet in het arrangement inbegrepen. Positief was wel dat tijdig koele flessen water werden aangerukt om gelijke tred te houden met de wijnconsumptie. Het water was dit keer niet nodig om de dorst te lessen van verhitte koppen, want de temperatuur in Heertjes was in tegenstelling tot veel restaurants, beheerst gehouden.

Het tussengerecht zette de mooie reeks voort: tot ons genoegen lagen daar joekels van Sint Jacobsschelpen te wachten, op een bedje van van pastinaakpuree. Ook het hoofdgerecht paste bij onze voorkeur: twee malse lamsbiefstukjes in een helaas niet zo smaakvolle saliesaus. Inmiddels waren de magen aardig gevuld, ze zijn bij Heertjes niet al te flauw in de hoeveelheden. Een overheerlijk dessert kon er echter nog wel bij: met name de yuzu, een Japanse citrusvrucht (mooi scrabblewoord, trouwens), op een aardbeiensoepje, zorgde voor een prima slotakkoord.

De conclusie is duidelijk: vakmanschap en variatie is Heertjes wel toevertrouwd. Het interieur is gelukkig wat minder clean dan restaurants van vergelijkbare prijs. De bediening is dat wel een beetje: zeker vriendelijk, maar aan de zakelijke kant: iets meer achtergrond over de gerechten had eigenlijk wel gemoeten. Kortom: een dikke ++++.

3 gedachtes over “Mangerie Heertjes, Nijmegen (++++)

  1. Interessante recensie, dit smaakt naar meer! Wij aten in een restaurant waar een halve minuut nadat de koffie op was werd gevraagd of men ons ‘nog van dienst’ kon zijn. M.a.w. wanneer vertrekt u?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s