Op de helling – Boudewijn Smid (+++)

Onlangs kreeg de Beschermheer van NUt een wat verlaat verjaardagscadeau overhandigd, waarvoor dank. Het was het boek Op de helling van Boudewijn Smid. Een boek over fietsende vrienden, leuk!

Achterop lezen we dat het gaat over een vijftal vrienden die jaarlijks de fiets in de auto gooien en dan een weekje kinderen en vrouwen achterlaten om overdag te fietsen en het ’s avonds op een zuipen te zetten. En dan opeens is er het onzalige idee om aan la Marmotte deel te nemen.

Ha, La Marmotte. De Beschermheer kan het parkoers van deze wedstrijd, die voor iedereen toegankelijk is, dromen. Hij mag zichzelf in deze namelijk triple gold medalist noemen, wat hij op onbescheiden dagen (en dat zijn er veel) ook doet. Wat maakt la Marmotte speciaal? Welnu: Col de la Croix de Fer (via de Glandon), Col du Télégraphe, Col du Galibier, l’Alpe d’Huez. Oftewel: goed vergelijkbaar met de koninginneritten in de Tour de France.

Triple gold medalist zullen de vijf heren nooit worden, zoveel wordt al snel duidelijk. Krabbers zijn het, en dat maakt het boek redelijk hilarisch voor de wat meer getrainde wielrenner. Natuurlijk is die hele wielrennerij niet meer dan een aantrekkelijke saus om te scheppen over een aantal weinig subtiel op papier gezette spanningen tussen de leden van de vriendengroep.

Vrienden zijn het vooral op papier. Vooral tussen de hoofdpersoon Thomas en Jaap is een keiharde concurrentiestrijd gaande. Ze misgunnen elkaar de zege dermate dat uiteindelijk niemand op l’Alpe d’Huez zal finishen en Jaap zelfs in een ambulance de wedstrijd eindigt: als een ongetrainde versie van Tommy Simpson van zijn fiets gevallen als gevolg van totale uitputting.

Dit alles maakt het nog niet tot een slecht boek, eerder tot een redelijk vermakelijke roman. Geen hoogstandje, maar wel leuk om te lezen. Vermakelijk vooral vanwege het leedvermaak dat het geklungel van het vijftal oproept bij de wat meer geoefende fietser. En herkenbaar bovendien. Want Boudewijn Smid heeft zich goed verdiept in de route, dat verdient lof. De stijgingspercentages, de landschappen die hij beschrijft, het klopt. We geven hem er een ster extra voor: +++

2 gedachtes over “Op de helling – Boudewijn Smid (+++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s