Doonesbury en het derde kader

De strip of het beeldverhaal is een niet vaak belicht thema op NUtblog.

Maar, zeker de moeite en de Voorzitter wil op dit podium ook meer aandacht besteden aan het beeldverhaal in al haar verschijningsvormen.
Om maar meteen stevig in te zetten begin ik met een politiek getinte strip. Doonesbury, het zogenaamde links-intellectuele geesteskind van Gary Trudeau. Al meer dan 40 jaar publiceert deze Amerikaan een, meestal vierkaderige, strip met vaak een politieke inslag.

De eerste verhalen speelden op de campus van Yale (Walden College). Een hele serie personages ontwikkelden zich uit deze tijd naar de 21e eeuw.

Trudeau zet bij tijd en wijle ook politici in en komt daarmee af en toe in problemen. De 1e Golfoorlog en daaropvolgende oorlogen in Irak en Afghanistan, speelden een grote rol in honderden afleveringen van Doonesbury. In 1975 won de strip, mede door de politieke geëngageerdheid, een Pulitzer Prize. Een ongebruikelijke en geen geringe waardering voor dit genre.

Wat is het ‘geheim’ van de strip? De klare lijnvoering, kadrering, kleurgebruik maar ook de teksten. Het derde (of eennalaatste) kader fascineert de Voorzitter. In de meeste afleveringen zijn de figuren in dat kader in silhouet afgebeeld. Dit lijkt bedoeld als een pauzemoment. Maar ook is het vaak  de wending in het verhaal of de crux. Het hoort bij een Doonesbury.

De trouwe schare fans is groot. De strip verdween bijvoorbeeld een korte tijd (in 2005) uit The Guardian en kwam, onder luid protest en met oprechte excuses, terug in de krant. Word ook fan; op slate.com is elke aflevering, vanaf dag één terug te lezen.

(Afbeeldingen: doonesbury.com)

Advertenties

Een gedachte over “Doonesbury en het derde kader

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s