Bonita Avenue – Peter Buwalda (++++)

Een tijdje terug ontspon zich in de Volkskrant een discussie over het boek Bonita Avenue, het debuut van auteur Peter Buwalda. Sommige details van deze psychologische roman konden namelijk niet waar zijn. Dat klopt, wij vonden er ook eentje. Ergens in het boek is sprake van een dochter die op zondag urenlang naar veldrijden kijkt. Vreemd, want een veldrit duurt maximaal een uur en een beetje.

Maar goed, erg relevant is dat allemaal niet. Sinds wanneer namelijk, dient een roman realistisch te zijn?

Precies.

Goed, wij lazen het boek. En waren best wel een beetje onder de indruk. Buwalda is zonder meer een krachtige verteller die een groots familiedrama op meeslepende wijze op papier gezet heeft. Complex en rijk aan details, maar toch goed leesbaar. Qua chronologie en vertelperspectief is het af en toe even zoeken aan het begin van een hoofdstuk, maar soit, dan moet je als lezer maar een beetje opletten.

 

Qua thematiek omzeilt Buwalda geen taboes. Seks en de exploitatie van seks nemen een cruciale plek in. Het boek koppelt een verzonnen verhaal aan waargebeurde feiten als de ontploffing van S.E. Fireworks in Enschede, en dit soort truukjes om de stemming erin te houden, daar houdt de Beschermheer wel van.

Als wij een klein puntje van kritiek mogen geven, en dat mogen wij, dan vinden wij het naar het einde toe allemaal nét te lang duren. Daarenboven (is dat eigenlijk wel een correct woord?) houden wij er niet van om de gedachten te lezen van een persoon die krankzinnig wordt, daar is namelijk toch geen touw aan vast te knopen. En wij hebben er vooral het geduld niet voor.

Mooi boek, great story. Vier sterren.

Advertenties

2 gedachtes over “Bonita Avenue – Peter Buwalda (++++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s