Eighties-nostalgie (IXX): Matt Bianco

De jaren ’80 staan vooral bekend als het decennium met de doorsnee popmuziek. Coupletje-refrein-coupletje-refrein-instrumentaal stuk-nogmaals coupletje-refrein, zo zijn de meeste nummers wel opgebouwd. Weinig innovatief zullen zekere deskundigen zeggen: dat moge wellicht waar zijn, maar de secretaris kan er geen genoeg van krijgen. Toch zijn er in the eighties ook unieke geluiden te horen.

In 1984 bestormt de Engelse groep Matt Bianco de internationale hitlijsten met een eigen stijl: een geslaagde combinatie van jazz, pop, nachtclub-sound met een flinke saus Latijns-Amerika. Matt Bianco is de groep van zanger Mark Reilly en bestaat verder onder meer uit de Poolse zangeres Basia Trzetrzelewska, die later zonder haar onuitspreekbare achternaam als solo-artieste verder gaat. Hun eerste hit in Nederland is ‘Get out of your lazy bed’, snel gevolgd door ‘Whose side are you on’.

De eerste indruk van Matt Bianco is zeker sprankelend: met veel elan, zowel qua muziek als qua kleding, integreren ze de romantiek van de jaren ’60 en mode van de jaren ’80 tot een soepel geheel. In 1985 brengen ze een heerlijke mambo uit, ‘More than I can bear’. Dansscholen zullen destijds dankbaar gebruik hebben gemaakt van Matt Bianco’s oeuvre. De secretaris op zijn beurt doet zijn voordeel ermee als ontspannen achtergrondmuziek. Daarnaast is het ook muziek die je zonder risico en sans gêne aan elke willekeurige gast kunt voorschotelen.

Matt Bianco is echter in meerdere opzichten een modeverschijnsel. Al snel ontstaat er onenigheid in de groep en blijft Mark Reilly alleen achter. In 1988 produceert hij nog het heel aardige en zeer dansbare ‘Don’t blame it on that girl’, maar daarna is de fut er wel uit. Soms komt de oude voering toch snel door een nieuw jasje heen….

Advertenties

Een gedachte over “Eighties-nostalgie (IXX): Matt Bianco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s