Time to turn

Voor de zoveelste keer is er gedoe in de Nederlandse turnwereld. De Gymnastiekbond KNGU kan zich opmaken voor weer een kort geding. Vandaag werd bekend dat turnster Céline van Gerner naar de rechter stapt, omdat ze het niet eens is met de keuze voor concurrente Wyomi Masela als deelneemster aan de Olympische Spelen. Van Gerner volgt daarmee het voorbeeld van Jeffrey Wammes die er eerder via een kort geding in slaagde de beslissing van de KNGU om Epke Zonderland aan te wijzen voor de Spelen terug te draaien.

Die KNGU toch, met halfslachtig beleid en onbegrijpelijke discussies maakt de bond zich al jaren belachelijk. Daarmee verslaat de KNGU met gepaste afstand grote broers KNVB en KNLTB op het gebied van intriges en miskleunen. KNGU-topsportmanager Hans Gootjes zit wederom in een lastig parket: in 2010 mocht heel Nederland getuige zijn van een miserabele persconferentie waarin Gootjes verklaarde dat Yuri van Gelder om “medische redenen van persoonlijke aard” uit het Nederlandse WK-team was gezet. Nog nooit werd er daarna in ons land zoveel over de edele turnsport geredetwist.

Wyomi Masela. Bron: sport1.nl

Ontegenzeggelijk hebben de Nederlandse turnprestaties het laatste decennium tot veel positieve publiciteit geleid. De medailles en podiumplekken zijn eigenlijk extra knap, gezien al het interne gehakketak en gekissebis. Jaren terug had de Gymnastiekbond een gepassioneerde coach, Frank Louter, maar die werd plotseling aan de kant gezet. Een tijd terug onthulden vier van zijn pupillen dat ze gaandeweg het plezier in de sport verloren, omdat constant werd benadrukt dat ze niet goed genoeg waren of te dik. Een aantal van hen zou zelfs psychische hulp hebben gevraagd om het verleden te verwerken.

Het is natuurlijk ook lastig: werken met kwetsbare meiden in de puberteit, die met kadaverdiscipline moeten trainen om eventueel kortstondig de top te halen, terwijl ze misschien liever met een passoa-jus in de kroeg staan. Eén van Louters vroegere pupillen, Verona van de Leur, kwam onlangs voor de tweede keer  in het bedenkelijke nieuws, toen bleek dat ze inmiddels als webcamgirl aan de slag is gegaan. In 2011 volgde ze een overspelig stel, dat ze vervolgens probeerde te chanteren.

Het is te hopen dat de rust tijdig voor de spelen wederkeert, anders kan Nederlandse deelname nog wel eens op een échec uitlopen. Maar het beleid bij de KNGU lijkt soms wankeler dan een gemiddelde oefening op de evenwichtsbalk….

Advertenties

Een gedachte over “Time to turn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s