Ramón Novarro, de tweede Valentino

Drie jaar geleden verhaalde de secretaris over één van de eerste filmsterren, Rudolph Valentino. Wat weinigen zich heugen is dat in het kielzog van de nog altijd beroemde Valentino er een tweede latin lover menig meisjeshart op hol liet slaan. Ramón Novarro, geboren als Ramón Gil Samaniego, ontvluchtte met zijn familie de Mexicaanse revolutie en streek neer in Los Angeles. Hij had voor het eerst een grote rol in de film ‘The Prisoner of Zenda’ van Rex Ingram. Zijn doorbraak was definitief toen hij de hoofdrol vertolkte in ‘Ben Hur: a tale of christ’ in 1925.

Talrijke post van vrouwelijke fans was zijn deel en zijn salaris reikte destijds tot circa 10.000 dollar per film. Novarro raakte bevriend met Valentino en na diens tragische dood in 1926 moest hij de Latijnse eer hooghouden. Door zijn acteertalent en uitstekende stem overleefde hij met gemak de overgang naar de gesproken film en in 1931 schitterde hij naast Greta Garbo in ‘Mata Hari’.

Bron: flickriver.com

Over Valentino’s geaardheid gingen de wildste verhalen rond, waar hij zelf overigens voldoende aanleiding toe gaf. Ook Novarro was op dit gebied niet onbesproken: ondanks zijn katholieke levensstijl was hij openlijk homoseksueel. Halverwege de crisisjaren ’30 werd Novarro’s contract bij MGM niet verlengd: alhoewel het hem financieel niet veel deerde, werden zijn filmoptredens alras beperkt tot kleine rolletjes. Mede door overmatig alcoholgebruik ging het verder bergafwaarts met de Mexicaan.

Zijn dood is nog verschrikkelijker dan die van Valentino. In 1968 liet Novarro twee jonge broers bij hem thuis komen voor seksueel contact. De gasten hadden echter ook andere intenties: ze dachten dat de acteur thuis een grote som geld verborgen hield. Urenlang werd hij gemarteld en uiteindelijk stierf Novarro aan de gevolgen van een wurging. De daders gingen er met zegge en schrijve 20 dollar vandoor. Helaas weer een voorbeeld van hoe dicht filmsterren en tragiek bij elkaar liggen.

Advertenties

Een gedachte over “Ramón Novarro, de tweede Valentino

  1. Erg tragisch toch weer. Loopt toch vaak slecht af met echt beroemde acteurs/zangers. Ze leiden een “schizofreen” leven.
    Enerzijds de wereld van glitter en roem en anderzijds hun priveleven wat zij op een of andere niet op orde krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s