Zomerhuis met zwembad – Herman Koch (++++)

Een collega van de Beschermheer leende onlangs het boek Zomerhuis met zwembad van Herman Koch uit, waarvoor dank. Vorige week vertoefde de Beschermheer in de Franse Alpen, Morzine om precies te zijn. Een uitgelezen moment om een boek te lezen zullen we maar zeggen. Immers, na het snowboarden zijn altijd nog wel een paar loze uurtjes die het beste op de bank doorgebracht kunnen worden.

Knap geschreven boek, wij kunnen niet anders zeggen. Marc, een huisarts op leeftijd ergens in de Amsterdamse grachtengordel, houdt zijn praktijk op routine draaiende. De patiënten interesseren hem allang niet meer echt, maar ze blijven komen omdat hij ze twintig minuten de tijd geeft in plaats van tien. En omdat hij ze gemakkelijk stimulerende middelen voorschrijft en niet moeilijk doet over overvloedig alcoholgebruik. Hij heeft een hekel aan de premières van zijn patiënten, die nou eenmaal allemaal acteur zijn danwel regisseur of zoiets.

Op een van deze gelegenheden biedt één van zijn patiënten – de acteur Ralph Meier, die ons steeds deed denken aan Ron Brandsteder – hem aan om samen met vrouw en kinderen langs te komen bij zijn zomerhuis met zwembad. Hij gaat er slinks op in omdat hij vreemd wil gaan met de vrouw van de acteur, al heeft hij wel in de gaten dat de acteur op zijn beurt maar wat graag zijn eigen vrouw tussen de lakens zou hebben.

Eenmaal bij het zomerhuis volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Wie wil weten wat er precies gebeurt moet het boek maar lezen. In ieder geval zit het vol met prachtige motieven: losbandige seksuele moraal bijvoorbeeld, maar ook het loslaten en opvoeden van je kinderen, eerlijkheid tegenover je partner, de afweging om het recht in eigen hand te nemen, wat we als samenleving moeten doen met pedofielen…

Het boek van Koch bevat weinig overbodige details en zit knap in elkaar. In tegenstelling tot het diner zit er bovendien een vleugje humor in, vooral in de passage waarin een Nederlandse filmregisseur in de auto een achtervolging inzet op onverharde wegen. Mooi boek dus, wij hebben er vier sterren voor over. En oh ja, nadat je het gelezen hebt bedenk je je wel twee keer voor je nog eens naar de huisarts gaat.

Advertenties

Een gedachte over “Zomerhuis met zwembad – Herman Koch (++++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s