Antony Gormley – de beschouwer beschouwd

Gateshead, Noord-Engeland, ooit parel van de Britse zware industrie, is waar Angel of the North van de Britse kunstenaar Antony Gormley te bewonderen is. Een gevaarte van 20 meter hoog en 208 ton gewicht. Het manspersoon met immense vleugels uit staal verbeeldt de hoop tot wederopstanding van het in recessie geraakte gebied.

Exposure (2010)Van dichtbij heeft de Voorzitter nog nooit een kunstwerk van de Brit bewonderd. Dat gaat snel veranderen want aan het Markermeer staat sinds 2010 Exposure van Gormley’s hand. Een stalen skelet waarin een gehurkte man te herkennen is.
Turend in de verte staat het indrukwekkende werk het spanningsveld tussen techniek (drooglegging Zuiderzee) en de natuur. De vele hoogspanningsmasten die het vlakke Flevoland tekenen staan model voor het materiaalgebruik in ‘Exposure’.

Gormley, een grote man, gebruikt zijn eigen lichaam vaak als voor de imposante beelden.
Zijn werk houdt meer in dan het simpelweg staren naar wat je voor je ziet. ‘Ik wil dat mijn werk een complete lichamelijke reactie oproept, ik hoop dat ik mensen die mijn werk bekijken, bewuster maak van hun lichaam en omgeving,’ zei Gormley in een interview uit 1996.

Horizon Field (2010 – 2012)De beschouwer, die je in bijna alle werken van Gormley kunt terugvinden, roept veel (filosofische) vragen op. Wat wordt er beschouwd door de beelden en waarom? Waarom juist Broad Street in Oxford of de Oostenrijkse Alpen? Kijkt de beschouwer van het werk anders naar dat wat beschouwd wordt?

U kunt het zelf ervaren; Museum De Paviljoens organiseert dagtochten Land Art. Exposure is onderdeel van de tocht.

Bronnen: Daniel Birnbaum – Remembering the future: on Antony Gormley (1996), antonygormley.com, de paviljoens.nl
(Afbeeldingen: depaviljoens.nl en antonygormley.com)

Advertenties

2 gedachtes over “Antony Gormley – de beschouwer beschouwd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s