Kleine dingen groot (6): het ‘Uitkijkkonijn’

Deze week is het ‘uitkijkkonijn’ van de kunstenaar Florentijn Hofman op het Nijmeegse Valkhof afgebroken. Het kunstwerk heeft het laatste jaar veel bekijks betrokken, want wie Nijmegen binnenreed, moest toch wel een groot vuiltje in zijn oog hebben gehad om het kolossale knaagdier te missen. De secretaris en zijn gezin bezochten het uitkijkkonijn op zijn laatste dag voor de tweede maal, zodat zoon- en dochterlief op gepaste wijze afscheid konden nemen. Uiteindelijk zijn er ’s weekends ongeveer 2600 bezoekers geweest in het uitkijkkonijn. Dat betekent dat het kunstwerk zo’n 13 bezoekers per uur heeft ontvangen en dat is bijna het maximum aantal, aangezien volgens bouwvoorschriften hooguit vijf personen tegelijkertijd binnen mogen zijn.

Foto: T. Klijn
Foto: T. Klijn

Het kunstwerk staat op een open plek in het Valkhofpark en kijkt met een onderzoekende blik tussen twee bomen door naar de Waal en waar mogelijk verder. Vanaf de brug en overzijde van de rivier is het knaagdier goed zichtbaar. Kenmerkend is ook de raadselachtige rode bal die balanceert op de neus. De toeschouwer krijgt de kans de blik van het konijn te volgen. Binnenin het konijn is op twee niveaus de mogelijkheid gecreëerd om naar buiten te kijken, door een venster op 5 meter boven maaiveld en door de ogen op 11,5 meter. Het sluit aan bij het universele gegeven dat de mens zich op wil richten en de blik wil verruimen.

Wat praktische feitjes: het kunstwerk heeft een hoogte van 10,85 meter (exclusief talud) en is opgebouwd uit 35.000 schroeven en 12.000 plankjes. Het stalen frame is in onderdelen in Den Haag gemaakt en vervolgens getransporteerd naar Nijmegen. De kop van het konijn is in de voormalige Gelderlanderhal in Nijmegen bekleed. Vanaf 28 februari 2011 is er in het Valkhofpark op locatie aan gewerkt en er zitten in totaal zo’n 3600 manuren in.

De in Delfzijl geboren Florentijn Hofman (1977) geeft met dit kunstwerk het publiek de kans zich te verwonderen, door vervreemding en schaalvergroting. Hij maakt de beleving door het uitkijken tevens tot een totaalervaring. Hofman houdt van kolossale, opvallende objecten. Zo maakte hij recentelijk in Sao Paulo het beeld ‘Fat Monkey’, dat volledig was opgebouwd uit gekleurde badslippers. Hofman was zelf aanwezig op de laatste tentoonstellingsdag van zijn creatie en zag al voetballend met zijn zoontje dat het zo goed was. De nakomelingen van de secretaris vonden het wel erg jammer dat het uitkijkkonijn zijn ondergang tegemoet ging, maar de secretaris beloofde met dit blog de herinnering levend te houden!

 

Advertenties

3 gedachtes over “Kleine dingen groot (6): het ‘Uitkijkkonijn’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s